Zootechnical performance of Nile tilapia with diets based on cassava residues

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21206/rbas.v11i1.11287

Keywords:

family farming, cassava peel, Oreochromis niloticus, sweep of tapioca

Abstract

This research aimed to evaluate the use of residues from the processing of cassava, available in the North and Northwest Fluminense regions, replacing some traditional ingredients in the Nile tilapia diet. The experiment lasted 112 days. 840 tilapia fry were used, distributed in 12 hapas and divided into three treatments composed of different isoproteic and isocaloric diets, one control diet without inclusion of residue and two experimental diets, one with the inclusion of cassava peel flour and the other with inclusion of tapioca sweeping flour. The diet with the inclusion of cassava peel showed a zootechnical result similar to the control diet, and the inclusion of agro-industrial residue from tapioca dusting flour has been shown to provide this performance significantly superior. The evaluations carried out in this study indicate that the residues from the cassava processing are foods with potential for use in feed for Nile tilapia in partial replacement to energetic ingredients such as corn and wheat, without compromising the productive performance and reducing the cost of food, taking into account the use of agro-industrial waste present in the region.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jaomara, UENF

Doutora em Economia na Agricultura pelo Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal (UENF). Mestra em Produção Vegetal com área de atuação em Economia na agricultura (UENF, 2016). Engenheira Agrônoma formada pela Universidade Federal Rural da Amazônia (2014).

Niraldo José Ponciano, UENF

Possui graduação em Agronomia (1992), mestrado em Economia Rural (1994) e doutorado em Economia Aplicada (2000) pela Universidade Federal de Viçosa. Atualmente é professor associado I da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), no Laboratório de Engenharia Agrícola. Pesquisador nível 2 do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq). Assessor científico de diversos periódicos. Leciona as disciplinas Economia Agrícola e Administração Rural para os cursos de Agronomia, Veterinária e Zootecnia. Leciona as disciplinas Avaliação Econômica de Projetos Agropecuários para o curso de Pós-graduação em Produção Vegetal. Orientador de mestrado e doutorado na Pós-graduação em Produção Vegetal. Coordena projetos de pesquisa e de extensão rural na área de Desenvolvimento Rural Sustentável. Tem experiência na área de Agronomia e Economia Rural, atuando principalmente nos seguintes temas: viabilidade econômica, agricultura familiar, geração e transferência de tecnologia e extensão rural.

Published

2021-05-30

How to Cite

da Silva, J. N., José Ponciano, N. ., Santos Ribeiro de Mello, R. ., Vazquez Vidal Júnior , M. ., Bastos de Matos , M. ., & Pereira Júnior , G. (2021). Zootechnical performance of Nile tilapia with diets based on cassava residues. Brazilian Journal of Sustainable Agriculture, 11(1), 128–134. https://doi.org/10.21206/rbas.v11i1.11287