Nutrition + Life: extension project in food and nutritional education for the elderly

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21284/elo.v13i.17850

Keywords:

Educação alimentar e nutricional, Envelhecimento saudável, Pessoa idosa, Alimentação saudável

Abstract

This work aims to report Food and Nutrition Education experiences, carried out with elderly people, in an Extension Project. The activities were developed over 13 weeks, in person. The main themes covered were: Food guide for the Brazilian population; Food labeling; Macro and micronutrients; Healthy eating for the elderly; Full use of food and storage; Milk and Diet foods. The discovery of a wide range of doubts and significant interest in eating habits associated with health highlights the importance of Food and Nutrition Education strategies. Furthermore, the welcoming environment, trust regarding technical/scientific information and the bond between participants and the team were essential for adherence throughout the weeks. Finally, University Extension, in addition to serving the community, enables an active learning process for academics.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Alimentação saudável para a pessoa idosa: um manual para profissionais da saúde. Brasília, DF: Ministério da Saúde, 2009.

BRASIL. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília, DF: MDS; Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional, 2012.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. Brasília, DF: Ministério da Saúde, 2014.

BRASIL. Ministério do Desenvolvimento Social. Princípios e práticas para Educação Alimentar e Nutricional. Brasília, DF: MDS, 2018.

BRASIL. Ministério da Saúde. Saúde da pessoa idosa. Brasil, 2020.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde e Ambiente. Departamento de Análise Epidemiológica e Vigilância de Doenças Não Transmissíveis. Vigitel Brasil 2023: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico: estimativas sobre frequência e distribuição sociodemográfica de fatores de risco e proteção para doenças crônicas nas capitais dos 26 estados brasileiros e no Distrito Federal em 2023. Brasília, DF: Ministério da Saúde, 2023.

ORGANIZAÇÃO PAN-AMERICANA DA SAÚDE. Década do envelhecimento saudável 2020-2030. OPAS, 2020.

RECH, Gabriella Thaís; WERNER, Marina; BRUM, Ana Paula Scherer de; BALESTRIN, Marina Gasser Baretta. Reeducação alimentar com os acadêmicos de pós-graduação da Universidade da Terceira Idade (Uniti). Revista Científica Saúde e Tecnologia, [Jundiaí], v. 3, n. 2, p. 1-11, 2023.

SOCIEDADE BRASILEIRA DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO. Consenso da Associação Brasileira de Nutrologia e da Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição sobre o consumo de leite de vaca pelo ser humano. São Paulo: SBAN, 2023.

Published

2024-12-10

How to Cite

SCOFANO, H. F., GALICIANI, G. G., ROCHA, F. D. M. da, PEREIRA, D. K. E., MENDES, M. F. N. C., MICHELS, A. K. O., & PEGOLO, G. E. (2024). Nutrition + Life: extension project in food and nutritional education for the elderly. Revista ELO – Diálogos Em Extensão, 13. https://doi.org/10.21284/elo.v13i.17850

Issue

Section

Relatos de Experiência