SPATIAL CORRELATION BETWEEN THE CHEMICAL ATTRIBUTES OF A RED LATOSOL AND THE GRAIN YIELD OF COMMON BEAN
DOI:
https://doi.org/10.13083/reveng.v29i1.9979Palavras-chave:
precision agriculture, geostatistics, soil management, irrigation, soil qualityResumo
In recent years, common bean in Brazil has become interesting to precede the growing of off-season cotton due to its short cycle. This study was carried out in a Red Latosol in Chapadão do Sul, MS and aimed to select among the attributes of the evaluated soils, those with the best linear and spatial correlation, to explain the variability of grain yield of common bean in the soil layers of 0 - 0.10 m (layer 1) and 0.10 - 0.20 m (layer 2), sampled in a grid of 121 georeferenced points (spacing of 5 meters between points). The soil chemical attributes were determined: pH, carbon (C), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), aluminum (Al), and the sum of bases (SB). The analysis of these data was carried out using statistical and geostatistical techniques that made it possible to verify that for the grain yield of common bean, the multiple regression analysis indicates that approximately 20% of its variation is attributed to the variation in the chemical attributes of the soil presented in the present study. The chemical attributes pH1, pH2, C1, Ca1, Ca2, Mg1a, Mg2, Al2, SB1, and SB2 have spatial dependence classified mostly as moderate. Both linearly and spatially, C1 stood out as a potential indicator of common bean grain yield when grown under no-tillage.
Downloads
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2020 REVISTA ENGENHARIA NA AGRICULTURA - REVENG

Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Os artigos submetidos e publicados são de inteira responsabilidade de seus autores, não refletindo necessariamente a opinião do Comitê Editorial. A revista se reserva o direito de efetuar, nos originais, alterações de ordem normativa, ortográfica e gramatical, com vistas a manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores. As provas finais não serão enviadas aos autores. O manuscrito submetido deve ser original, não podendo ter sido publicado em qualquer outro veículo de informação científica, e nem submetido para publicação em outra revista científica. Os trabalhos publicados passam a ser propriedade da revista Engenharia na Agricultura, ficando sua reimpressão total ou parcial de acordo com a licença Creative Commons by-nc 4.0. Deve ser consignada a fonte de publicação original. Os originais não serão devolvidos aos autores. As opiniões emitidas pelos autores dos artigos são de sua exclusiva responsabilidade.