Method for developing quality management in food production by smallholder farmer

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21284/elo.v12i.15879

Keywords:

School feeding, Regardin sanitary, Quality management, University extension

Abstract

The National School Feeding Program (PNAE) is a public policy aimed at ensuring the nutrition of public school
students and strengthening family farming. However, PNAE establishes that at least 30% of the resources allocated to the purchase of products for school meals must come from local family farming, which is often not met due to sanitary challenges and the low quality of the supplied products. An extension program was developed, applying a method to educate family farmers about sanitary requirements and food quality management, enabling the preparation of workshops and booklets related to quality and production management, as well as the adaptation of chemical and microbiological analysis techniques for community use. The program achieved successful participation in government procurement programs and the development of a method for quality management in food production.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALVES, Sueli Aparecida; COSTA, Carlos Leonardo. Resistir na terra: a luta pela moradia camponesa no movimento camponês popular – MCP. XXI Encontro Nacional de Geografia Agrária. Uberlândia, 2012.

AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA - ANVISA. Resolução da diretoria colegiadaRDC nº 90, de 18 de outubro de 2000. Regulamento Técnico para Fixação de Identidade e Qualidade de Pão. Diário Oficial da União, p.4, 2000.

AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA - ANVISA. Resolução RDC nº 12, de 2 de janeiro de 2001. Regulamento Técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da União, p. 37, 2001.

BERNAUD, Fernanda Sarmento Rolla; RODRIGUES, Ticiana. Fibra alimentar: ingestão adequada e efeitos sobre a saúde do metabolismo. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia, v. 57, n. 6, p. 397-405, 2013.

BRASIL. Casa Civil. Lei de nº 11. 947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação

escolar e do programa dinheiro direto na escola aos alunos da educação básica, 2009. Disponível em: https://

www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/lei/l11947.htm. Acesso em: 22 jan. 2023.

CALLEGARO, Maria da Graça Kolinski; DUTRA, Camila Braga; HUBER, Lísia Senger; BECKER, Larissa Vargas; ROSA, Claudia Severo; KUBOTA, Ernesto Hashime; HECKTHEUR, Luisa Helena. Determinação da fibra alimentar insolúvel, solúvel e total de produtos derivados do milho. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas - SP, v. 25, n. 2, p. 271-274, 2005.

CAMPI, Michelle; MANCUELLO, Claudia; MAUBET, Yanine; CRISTALDO, Enzo; VELOSO, Brenda; FERREIRA, Francisco, THORNTON, Lara; ROBLEDO, Gerardo. Biochemical, nutritional, and toxicological properties of the edible species Phlebopus beniensis with ethnomycological notes from Paraguay. Brazilian Journal. Food Technology, v. 26, p. 1-18, 2023.

CECCHI, Heloisa Máscia. Fundamentos Teóricos e Práticos em Análise de Alimentos. Campinas: Editora Unicamp, p. 16-47, 2007.

CUNHA, Wellington Alvim; FREITAS, Alan Ferreira; SALGADO, Rafael Junior dos Santos Figueiredo. Efeitos dos programas governamentais de aquisição de alimentos para a agricultura familiar em Espera Feliz, MG. Revista de Economia e Sociologia Rural, vol. 55, nº 3, p. 427-444, 2017.

DIAS, Luciana Barbosa; ESCOUTO, Luiz Fernando Santos. Um breve histórico sobre alimentação escolar no Brasil. Revista Científica de Ciências Aplicadas da FAIP, v. 3, n. 5, p. 1-9, 2016.

FAZZIONI, Francieli Dal Bosco; GELINSKI, Jane Mary Lafayette Neves; ROZA-GOMES, Margarida Flores. Avaliação microbiológica de produtos de confeitaria e risco à saúde do consumidor. Alimentos e Nutrição - Brazilian Journal of Food and Nutrition, v. 24, n. 2, p. 159-164, 2013.

FUNDO NACIONAL DE DESENVOLVIMENTO DA EDUCAÇÃO - FNDE. Dados da Agricultura Familiar, 2020. Disponível em: https://www.fnde.gov.br/index.php/centrais-de-conteudos/publicacoes/category/206-dados-da-agricultura-familiar. Acesso em: 22 jan. 2021.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos (4º edição versão eletrônica). Odair Zenebon; Neus Sadocco Pascuet; Paulo Tiglea (coordenação), 4º edição, 2008. Disponível em: http://www.ial.sp.gov.br/resources/editorinplace/ial/2016_3_19/analisedealimentosial_2008.pdf?attach=true. Acesso em: 22 jan. 2021.

INSTITUTO NACIONAL DE CÂNCER - INCA. Dicas sobre alimentação, 2018. Disponível em: https://www.gov.br/inca/pt-br/assuntos/causas-e-prevencao-do-cancer/dicas/alimentacao. Acesso em: 21 jan. 2021.

LABUZA, Theodore; TANNEMBAUM, Steven; KAREL, Marcus. Water content and stability of lowmoisture & intermediate-moisture foods. Food Technology, p. 543-550, 1970.

MARQUES, Amanda de Andrade; FERNANDES, Maria das Graças Melo; LEITE, Ivonaldo Neres; VIANA, Rodrigo Toledo; GONÇALVES, Maria da Conceição; CARVALHO, Alice Teles. Reflexões de agricultores familiares sobre a dinâmica de fornecimento de seus produtos para a alimentação escolar: o caso de Araripe, Ceará. Saúde e Sociedade, v. 23, n. 4, p. 1329-1341, 2014.

MEIRA, Rafaela de Campos Felippe; CAPITANI, Caroline Dario; BARROS FILHO, Antonio de Azevedo; BARROS, Marilisa Berti de Azevedo; ASSUMPÇÃO, Daniela. Contribuição dos diferentes alimentos segundo a classificação Nova para a ingestão de fibras alimentares em adolescentes. Ciência & Saúde Coletiva, v. 26, n. 8, p. 3147-3160, 2021.

NÚCLEO DE ESTUDOS E PESQUISAS EM ALIMENTAÇÃO - NEPA. Tabela brasileira de composição de alimentos. Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP. 4. ed. rev. e ampl. Nepa - Unicamp, 161 p., 2011.

NÚCLEO DE ESTUDOS E PESQUISAS EM ALIMENTAÇÃO - NEPA. Tabela brasileira de composição de alimentos. Universidade Estadual de Campinas - UNICAMP. 4. ed. rev. e ampl. Nepa - Unicamp, 161 p., 2011.

PAIVA, Durval; ALEXANDRE, Mauro Lemuel de Oliveira. Pesquisa Participativa e Ação Comunitária. In: THIOLLENT, Michel Jean Marie. (coord.); Extensão Universitária e Metodologia Participativa. II Seminário de Metodologia de Projetos de Extensão. Rio de Janeiro: COPPE, 1998.

REIS, Samira Daniele Gardziulis Maia. Políticas públicas para a agricultura familiar: o PNAE na região do Alto Tietê –SP. Dissertação (Mestrado em Ciências). Universidade de São Paulo, p. 261, 2016.

RIBEIRO, Ana Lúcia de Paula; CERATTI, Silene; BROCH, Djulia Taís. Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) e a participação da agricultura familiar em municípios do Rio Grande do Sul. Revista Gestão e Desenvolvimento em Contexto, v. 1, n. 1, p. 37-49, 2013.

RIEDEL, Guenther. Controle sanitário dos alimentos. 2ª edição. Rio de Janeiro: Editora Atheneu, Rio de Janeiro, 1992.

SANTOS, Fernanda; FERNANDES, Patrícia Fogaça; ROCKETT, Fernanda Camboim; OLIVEIRA, Ana Beatriz Almeida. Avaliação da inserção de alimentos orgânicos provenientes da agricultura familiar na alimentação escolar, em municípios dos territórios rurais do Rio Grande do Sul, Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 19, n. 5, p. 1429-1436, 2014.

SANTOS, R.D.; GAGLIARDI, A.C.M.; XAVIER, H.T.; MAGNONI, C.D.; CASSANI, R.; LOTTENBERG, A.M.P. I Diretriz sobre o consumo de gorduras e saúde cardiovascular. Sociedade Brasileira de Cardiologia. Arq Bras Cardiol. Volume 100, nº 1, supl. 3, 2013.

SILVA, Mara Reis; SILVA, Maria Sebastiana; SILVA, Priscila; OLIVEIRA, Amanda; AMADOR, Ana Cristina Chaves; NAVES, Maria Margareth. Composição em nutrientes e valor energético de pratos tradicionais de Goiás, Brasil. Ciência, Tecnologia e Alimentação, v. 23, p.140-145, 2003.

SILVA, Neusely; JUNQUEIRA, Valéria Christina Amstalden; SILVEIRA, Neliane Ferraz de Arruda; TANIWAKI, Marta Hiromi; SANTOS, Rosana Franscisco Siqueira; GOMES, Renato Abeilar Romeiro. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. 4a. ed. São Paulo: Varela, p. 632, 2010.

SILVA, Rossana Pierangeli Godinho; PEREIRA, Joelma; NERY, Fernanda Carlota; VILELA, Evódio Ribeiro. Efeito do congelamento nas características físicas e químicas do pão de queijo. Ciência e Agrotecnologia, v. 33, n.1, p. 207-212, 2009.

TURPIN, Maria Elena. A alimentação escolar como fator de desenvolvimento local por meio do apoio aos agricultores familiares. Segurança alimentar e nutricional, v. 16, n. 2, p. 20-42, 2009.

VALSECHI, Octavio Antônio. Microbiologia dos alimentos. Araras, 2006.

WELTI, Jorge; VERGANA-BALDERAS, Fidel. Atividade de água/conceito y aplicación em alimentos com alto contenido de humedad. In: AGUILERA, J.M. Temas em tecnologia de Alimentos. Santiago - Chile, v. 1, p. 1-26, 1997.

WORLD HEALTH ORGANIZATION - WHO. Diet, Nutrition and the prevention of chronic diseases. Geneva: WHO technical Report Series, p. 91, 2003.

ZAIA, Dimas; ZAIA, Cássia Thais; LICHTIG, Jaim. Determinação de proteínas totais via espectrofotometria: vantagens e desvantagens dos métodos existentes. Química Nova, v. 21, n. 6, p. 787-793, 1998.

Published

2023-11-06

How to Cite

SEVERINO, V. G. P., OLIVEIRA, Y. F., SANTOS, A. P. dos, ROSA, T. da F., PAULA, V. N. de, BARROS, J. J. de C., NEVES, P. A., & SEVERINO, M. R. (2023). Method for developing quality management in food production by smallholder farmer. Revista ELO – Diálogos Em Extensão, 12. https://doi.org/10.21284/elo.v12i.15879

Issue

Section

Artigos

Most read articles by the same author(s)