Promotion of food and nutritional education through workshops on good food practices for adolescents in the public school network

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21284/elo.v13i.17695

Keywords:

Food and nutricional education, Good habits, Food handling, Adolescent

Abstract

Food and nutritional education actions aim to contribute to the promotion of health, by encouraging adequate and healthy eating. This article refers to the holding of an workshops on good nutrition practices in a public school in Teresina, Piauí, in 2022. Taught by Nutrition graduates from the Federal University of Piauí, the course covered topics such as healthy eating, good nutrition practices for teenagers, food waste and nutritionist’s areas of activity. Playful activities stand out as facilitators of the teaching-learning process. The approaches provided students not only with theoretical information, but also with practical experiences. The importance of these initiatives in  promoting healthy habits and disseminating nutritional knowledge is evident. In short, the course achieved its educational objectives and highlighted the positive impact of interactive methods in food and nutrition education.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABELLÁN, Gemma Blázquez; HIDALGO, Jesús D. López-Torres; SOTOS, Joseba Rabanales; LÓPEZ, Jaime López-Torres; JIMÉNEZ, Carmen Ll. Val. Alimentación saludable y autopercepción de salud. Atención Primaria, v. 48, n. 8, p. 535-542, 2016.

BORTOLINI, Gisele Ane; MOURA, Ana Luis de Paiva; LIMA, Ana Maria Cavalcante de; MOREIRA, Helissa de Oliveira Mendonça; MEDEIROS, Olivia; DIEFENTHALER, Isabel Cristina Moutinho; OLIVEIRA, Michele Lessa de. Guias alimentares: estratégia para redução do consumo de alimentos ultraprocessados e prevenção da obesidade. Revista panamericana de salud publica, v. 43, e. 59, 2019.

BRASIL. Ministério da Saúde. Guia Alimentar para a População Brasileira. Brasília, 2014.

BRASIL. Base Nacional Comum Curricular: Educação Infantil e Ensino Fundamental. Brasília: MEC/Secretaria de Educação Básica, 2017.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Vigilância Epidemiológica. Manual integrado de vigilância, prevenção e controle de doenças transmitidas por alimentos. Brasília: Editora do Ministério da Saúde, 36 p. 2018.

BRASIL. Resolução CFN nº 600/2018, de 25 de fevereiro de 2018. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 2018. Ministério da Saúde (MS). Disponível em: https://www.cfn.org.br/index.php/areas-de-atuacao. Acesso em: 18 out. 2023.

CHEN, Canxi; CHAUDHARY, Abhishek; MATHYS, Alexander. Nutritional and environmental losses embedded in global food waste. Resources, Conservation and Recycling, v. 160, p. 104912, 2020.

FAO - Food and Agriculture Organization. Perdas e desperdícios de alimentos na América Latina e no Caribe, 2023. Disponível em: https://www.fao.org/americas/noticias/ver/pt/c/239394/. Acesso em: 11 ago. 2023.

FERRO, Bruno Rogério; VIEL, Franciele Vanessa. A importância do lúdico nas séries iniciais do ensino fundamental. Revista Científica UNAR, v.18, n.1, p. 109-129, 2019. Disponível em: http: revistaunar.com.br/cientifica/documentos/vol18_n1_2019/9_a

_importancia_do_ludico_nas_s 16 eries_iniciais_do_ensino_fundamental.pdf. Acesso em: 12 out. 2023.

FRANZOSI, Diana; DA CRUZ, Daneluz Helena; BARATTO, Indiomara. Níveis de desperdício de partes não convencionais de produtos utilizados diariamente em um restaurante no sudoeste do Paraná. RBONE-Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, v. 12, n. 69, p. 66-75, 2018.

FROELICH, Mendalli; SOUZA, Bárbara da Silva Nalin de; ANDRADE, Amanda Cristina de Souza; RODRIGUES, Paulo Rogério Melo; CUNHA; Diana Barbosa; MURARO, Ana Paula. Adesão à alimentação escolar e concorrência dos marcadores de alimentação saudável e não saudável entre adolescentes brasileiros. Ciência & Saúde Coletiva, v. 28, p. 1927-1936, 2023.

LEE, Eun Young; YOON, Kun-Ho. Obesidade epidêmica em crianças e adolescentes: fatores de risco e prevenção. Fronteiras da medicina, v. 12, p. 658-666, 2018.

LIMA, Sâmia Camille Correia; ALMEIDA, Cristiane Souto; COUTO, Livia Viviane Guimarães do; SANTOS, Jamille de Lima; NUNES, Marcília Ingrid Lima Barroso; ARAÚJO, Silvana Medeiros de; MELO, Paloma Katlheen Moura. A importância da educação alimentar e nutricional como estratégia para idosos hipertensos: uma revisão integrativa. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento, v. 10, n. 9, pág. e8010917832-e8010917832, 2021.

MACHADO, Letícia Dornelas e; CARVALHO, Ana Clara Martins e Silva. Boas práticas no preparo de alimentos em domicílios. Revista Higiene Alimentar, v. 34, n. 291, 2020.

MEDEIROS, Gidyenne Christine Bandeira Silva de; AZEVEDO, Kesley Pablo Morais; GARCIA Daniel; SEGUNDO, Victor Hugo Oliveira; MATA, Ádala Nayana de Sousa; FERNANDES, Anny Karoliny Pinheiro; SANTOS, Raquel Praxedes dos; TRINDADE, Débora

Danielly Barros de Brito; MORENO; Isabel Morales; MARTÍNEZ, Daniel Guillén; PIUVEZAM, Grasiela Piuvezam. Efeito das intervenções de educação alimentar e nutricional escolares sobre o consumo alimentar de adolescentes: uma revisão sistemática e meta-análise. Revista Internacional de Pesquisa Ambiental e Saúde Pública, v. 19, n. 17, p. 10522, 2022.

NASCIMENTO, Sílvia Panetta. Desperdício de alimentos: fator de insegurança alimentar e nutricional. Segurança Alimentar e Nutricional, v. 25, n. 1, p. 85-91, 2018.

NETO, Jerônimo Gregório da Silva; CAVALCANTE, Sara Kaline Carvalho Carneiro; BRITO, Angélica Cardoso de; ROCHA, Alane de França; OLIVEIRA, Naisa Marta Sousa da Costa; RODRIGUES, Maria do Desterro Claudino; SILVA, Ana Lourdes dos Reis; MARQUES, Luana da Conceição; SANTOS, José Augusto Freitas. Importância do nutricionista em ações de educação alimentar e nutricional no âmbito escolar. RECIMA21-Revista Científica Multidisciplinar, v. 4, n. 4, p. e443030-e443030, 2023.

NUNES, Gabriela Quadros; ADAMI, Fernanda Scherer; FASSINA, Patrícia. Boas práticas em serviços de alimentação escolar. Segurança Alimentar e Nutricional, v. 24, n. 1, p. 26-32, 2017.

PEREIRA, Tamires Railane; MOREIRA, Breno; NUNES, Renato Moreira. A importância da educação alimentar e nutricional para alunos de séries iniciais. Lynx, v. 1, n. 1, 2020.

PEREIRA, Nadia Cristina Testoni Chaves; COSTA, Kelly Hüther da; NUNES, Ruan Kaio Silva; BORGES, Patricia Larissa; ALBUQUERQUE, Ivana do Nascimento; ALMEIDA, Elisabeth Barth; GUEDES, Mariana Reiser; HENN, Rosana. Ações de Educação Alimentar e Nutricional com Grupos em Vulnerabilidade Social: Relato De Experiência: An experience report. Revista Ciência Plural, v. 6, n. 2, p. 170-191, 2020.

PHILIPPI, Sonia Tucunduva. Pirâmide dos alimentos: fundamentos básicos da nutrição. Barueri: Manole, p. 3-29, 2018.

REGO, Giulia Avino; CHAUD, Daniela Maria Alves. Determinantes do comportamento alimentar na adolescência. Vita et Sanitas, v. 16, n. 1, p. 95-111, 2022.

RIOS, Pedro Paulo Souza; SILVA, Thaynara Oliveira da. O lúdico nas séries iniciais do ensino fundamental: a brincadeira deve continuar. Bahia: Editora Realize, 2018.

SALAM, Rehana A.; PADHANI, Zahra A; DAS, Jai K; SHAIKH, Amina Y; HOODBHOY, Zahra; JEELANI, Sarah Masroor; LASSI, Zohra S; BHUTTA, Zulfiqar A. Effects of lifestyle modification interventions to prevent and manage child and adolescent obesity: a systematic review and meta-analysis. Nutrients, v. 12, n. 8, p. 2208, 2020.

SANTOS, Jossiane Soares. O lúdico na educação Infantil. Fórum internacional de Pedagogia, Parnaíba - PI. Campina Grande, Realize Editora, 2012. Disponível em: http://www.editorarealize.com.br/revistas/fiped/ trabalhos/ludico.pdf. Acesso em: 16 out. 2023.

SANTOS, Karin Luise dos; PANIZZON, Jenifer; CENCI, Manuela Machado; GRABOWSKI, Gabriel; JAHNO, Vanusca Dalosto. Perdas e desperdícios de alimentos: reflexões sobre o atual cenário brasileiro. Brazilian Journal of Food Technology, v. 23, p. e2019134, 2020.

SILVA, Lucilene Paulino de Amorim.; LIMA, Cristiana Ana. As contribuições dos jogos no ensino da matemática na educação. Revista Científica Multidisciplinar Núcleo do Conhecimento, Ed. 06. Ano 02, v. 01, p 140-160, 2017. Disponível em: https://www.nucleodoconhecimento.com.br/educacao/jogos-no-ensinomatematica. Acesso em: 08 out. 2023.

SILVA, Greice Kely Santos. LUDOPEDAGOGIA: CONTRIBUIÇÕES NA EDUCAÇÃO INFANTIL. Revista Ibero-Americana de Humanidades, Ciências e Educação, v. 7, n. 5, p. 645-656, 2021. Disponível em: https://periodicorease.pro.br/rease/article/view/1224. Acesso em: 20 out. 2023.

SOARES, José Roberto Vera; OLIVEIRA, Ginarajadaça Ferreira dos Santos. O papel da escola na construção de uma alimentação saudável. Revista científica multidisciplinar núcleo do conhecimento, v. 9, n. 1, p. 176-186, 2019.

VASCONCELOS, Francisco de Assis Guedes de; CALADO, Cármen Lúcia de Araújo. Profissão nutricionista: 70 anos de história no Brasil. Revista de Nutrição, v. 24, p. 605-617, 2011.

Published

2024-09-10

How to Cite

SILVA, M. E. R. da, FRANÇA, A. C. B., CHAVES, B. M. S., SILVA, E. N. da C., ARAÚJO, N. L. de, CARVALHO, C. M. R. G. de, & CAMPOS, C. de M. F. (2024). Promotion of food and nutritional education through workshops on good food practices for adolescents in the public school network. Revista ELO – Diálogos Em Extensão, 13. https://doi.org/10.21284/elo.v13i.17695

Issue

Section

Artigos