Diet education and caries prevention

a case report in a riverside community in the Amazon.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21284/elo.v13i.19112

Keywords:

Food education, Ecological education, Vegetables, Fluorine, Oral health

Abstract

This case report describes and analyzes the extension project 'Food and ecological education associated with the prevention of dental caries,' developed in a riverside community in the Amazon Estuary at the Vitória Power Station, located on Ilha das Onças, in the municipality of Barcarena/PA. Motivated by the high rates of caries and lack of basic sanitation, the project involved food and ecological education practices to prevent caries. An integrative literature review was carried out, which identified good practices in food and environmental education and the production of healthy food with the potential to prevent caries. Following the integrative review, a food and ecological education workshop focused on oral health was held in the community. The project presented a proposal for a practical approach to food and environmental education for cultivating fluoride-rich vegetables using recyclable materials.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AMARAL, Regiane Cristina; CARVALHO, Dirceu Alves; BRIAN, Anthony; SAKAI, Glaucy Passos. A relação entre a saúde bucal e a cárie dentária em oito comunidades ribeirinhas - Pará, Brasil. Revista Brasileira de Odontologia, vol. 74, no 1, p. 18, 2017. DOI https://doi.org/10.18363/rbo.v74n1.p.18.

BOTELHO, Rafael Guimarães; OLIVEIRA, Cristina da Cruz de. Literaturas branca e cinzenta: uma revisão conceitual. Ciência da Informação, vol. 44, no 3, p. 501–513, 2015. Disponível em: http://lattes.cnpq.br/8870540362781423. Acesso em: 20 abr. 2024.

BURT, Andrew. The Changing Patterns of Systemic Fluoride Intake. Journal of Dental Research, vol. 71, p. 1228–1237, 1992.

CASARIN, Renato; DANIEL, Fernandes; YNARA, Lima-Arsati; JAIME, Cury. Concentração de fluoreto em arroz, feijão e alimentos infantis industrializados. Revista de Saúde Pública, vol. 41, no 4, p. 549–556, 2007.

FRANCO, Elen Caroline; ESPIRITO SANTO, Cristina do; ARAKAWA, Aline Megumi; XAVIER, Angela; FRANÇA, Mônica de Lima; OLIVEIRA, Ariádnes Nóbrega de; MACHADO, Maria Aparecida Miranda de Paula; BASTOS, Roosevelt da Silva; BASTOS, José Roberto de Magalhães; CALDANA, Magali de Lourdes. Promoção da saúde da população ribeirinha da região amazônica: relato de experiência. Revista Cefac, v. 17, p. 1521-1530, 2015.

FRANZARING, Joseph; HRENN, Hugo; SCHUMM, Carl; KLUMPP, Albert; FANGMEIER, Andrew. Environmental monitoring of fluoride emissions using precipitation, dust, plant and soil samples. Environmental Pollution, vol. 144, no 1, p. 158–165, 2006. DOI https://doi.org/10.1016/j.envpol.2005.12.033.

FREITAS, Leonardo Nunes. As tecnologias sociais como políticas públicas para desenvolvimento sustentável: um caso de sucesso na ilha das Onças (Barcarena-PA). 2019. X Colóquio Organizações, Desenvolvimento e Sustentabilidade [...]. [S. l.: s. n.], p. 1–12, 2019.

LIMA, Carolina; TENUTA, Livia; CURY, Jaime. Fluoride increase in saliva and dental biofilm due to a meal prepared with fluoridated water or salt: A crossover clinical study. Caries Research, vol. 53, no 1, p. 41–48, 2019. DOI https://doi.org/10.1159/000489132.

PALMER, Carole A.; GILBERT, Joyce Ann. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: the impact of fluoride on health. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 112, n. 9, p. 1443-1453, 2012.

RIBEIRO, José Pais. Revisão de investigação e evidência científica. Psicologia, Saúde & Doença, vol. 15, no 3, p. 671–682, 2014. DOI https://doi.org/10.15309/14psd150309.

RODRIGUES César da Costa, Fabrício; PALHETA, Rogério Tadeu Mendes. Educação ambiental e interdisciplinaridade: a importância da água na vida dos ribeirinhos da Ilha das Onças (Furo Conceição), Barcarena, Pará, Brasil. Ambiente & Educação, vol. 24, no 2, p. 310–330, 2019.

RYBA, Emanuella Julia da Silva; SANTOS, Jaqueline Rafaela Silva dos; OLIVEIRA FAVRETTO, Carla. Impactos dos hábitos alimentares na saúde bucal da criança: revisão de literatura. Revista Saúde Multidisciplinar, vol. 10, no 2, p. 34–41, 2021. DOI https://doi.org/10.53740/rsm.v10i2.243.

SANTOS, Karla de Souza; MAIA, Renan Pascoal; LOBATO, Ingrid Costa; SANTANA, Giselly de Lourdes da Silva. Saneamento ambiental em área insular- o aproveitamento das águas pluviais como melhora em uma comunidade ribeirinha Amazônica. Revista Gestão & Sustentabilidade Ambiental, v. 9, n. 3, p. 726–741, 2020.

VASCONCELOS, Carliane Vanessa Souza; LIMA, Maria Raquel da Silva; VASCONCELOS, Lizandra Tereza de Souza. Com as mãos na terra: estratégias de promoção em nutrição agroecológica. Arquivos de Ciências da Saúde da UNIPAR, vol. 26, no 1, p. 89–93, 2022. DOI https://doi.org/10.25110/arqsaude.v26i1.2022.7987.

WALDBOTT, George Louis. Fluoride in Food. American Journal of Clinical Nutrition, vol. 12, p. 455–462, 1963. Disponível em: https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/12/6/455/4787182. Acesso em: 20 abr. 2024.

Published

2024-12-12

How to Cite

SOUSA, M. de, TAVARES, T. S. do C., & PINHEIRO JUNIOR, J. M. (2024). Diet education and caries prevention: a case report in a riverside community in the Amazon. Revista ELO – Diálogos Em Extensão, 13. https://doi.org/10.21284/elo.v13i.19112

Issue

Section

Relatos de Experiência