Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil.

Authors

  • Nathália Andrade NEVES Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos da Universidade Federal de Viçosa-UFV, Viçosa-MG, Brasil https://orcid.org/0000-0001-6936-2171
  • Luiza Aparecida Carneiro FERNANDES Graduação em Engenharia de Alimentos -UFV, Viçosa-MG, Brasil https://orcid.org/0000-0001-5061-4682
  • Maria Emilia Rodrigues VALENTE Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos -UFV, Viçosa-MG, Brasil https://orcid.org/0000-0001-8824-4656
  • Frederico Augusto Ribeiro de BARROS Docente do Departamento de Tecnologia de Alimentos -DTA-UFV, Viçosa- MG, Brasil https://orcid.org/0000-0001-7300-8773
  • Paulo César STRINGHETA Docente do Departamento de Tecnologia de Alimentos -DTA-UFV, Viçosa-MG, Brasil https://orcid.org/0000-0002-1229-7038

DOI:

https://doi.org/10.21284/elo.v9i.8176

Keywords:

Plinia jaboticaba. Geographical indication. Liquor. Jelly.

Abstract

The Festival of Jaboticaba, a traditional event in Sabará-MG- Brazil, occurs thanks to the "Sabará ?s Jaboticaba Derivatives Products Association" (ASPRODEJAS), which members produce and commercialize various delicacies from the fruit. Aiming to know the characteristics of production, commercialization and the potential of the city to obtains a geographical indication register (GI), were applied questionnaires to the producers and were collected samples of jellies and liqueurs for quality analysis. The results showed that the production is artisanal, and the commercialization is informal. Some of the jellies and liqueurs analyzed were out of the quality standards from the legislation and doesn't have any standard in the product quality. From the results, it can be concluded that the creation of a GI seal in Sabará is pertinent, although it is needed investments in infrastructure and technical training to obtain higher quality precuts.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2020-05-27

How to Cite

NEVES, N. A., FERNANDES, L. A. C., VALENTE, M. E. R., BARROS, F. A. R. de, & STRINGHETA, P. C. (2020). Estudo das características da produção, comercialização e qualidade de produtos derivados de jabuticaba no município de Sabará-Minas Gerais, Brasil. Revista ELO – Diálogos Em Extensão, 9, 1–16. https://doi.org/10.21284/elo.v9i.8176

Issue

Section

Artigos