EVALUATION OF THE “ENZYMMIX F” PRODUCT AS AN ADDITIVE FOR BROILERS REARED IN AN ANTIBIOTIC-FREE SYSTEM

Autores

  • Dayana Cristina de Oliveira Pereira Centro de Pesquisa Mokiti Okada
  • Gustavo do Valle Pereira Centro de Pesquisa Mokiti Okada
  • Luiz Carlos Demattê Filho Centro de Pesquisa Mokiti Okada
  • Jorge Konrado Xavier de Melo Korin Agropecuária Ltda

DOI:

https://doi.org/10.21206/rbas.v8i4.3039

Palavras-chave:

nutrition, Gallus gallus

Resumo

Abstract: This experiment was undertaken to compare the effects of using the Enzymmix F product with a Brazilian enzyme blend in diets with different nutritional levels. A total of 1,080 male broiler chicks were distributed into a randomized-block design with a 2 × 3 factorial arrangement consisting of two nutritional levels (regular and reduced) and three enzyme complexes (Enzyme Blend, Enzymmix F, and the combination of both). We evaluated the birds' performance in the phases of 1 to 21 and 1 to 42 days of age; yields of carcass and cuts; and intestinal integrity. During the analyzed periods, no significant difference was observed for the performance parameters considering the "enzyme" factor. However, the reduction in the nutritional level of the diet resulted in inferior performance in both periods. There was no statistical difference for the yields (%) of carcass and cuts. Enzymmix F provided the greatest villus height in the jejunum segment. The use of the Enzyme Blend in the nutritionally reduced diet led to a lower crypt depth. In conclusion, Enzymmix F increased the yield of wings (g) and the villus height in the jejunum.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

API I, Takahashi SE, Mendes AS, Paixão SJ, Restelatto RRR. Efeito da sexagem e linhagens sobre o desempenho e rendimento de carcaça de frangos de corte. Ciência animal brasileira, v. 18, p. 1-10, 2017
BARBOSA NAA, BONATO MA, SAKOMURA NK, DOURADO LRB, FERNANDES JBK, KAWAUCHI IM. Digestibilidade ileal de frangos de corte alimentados com dietas suplementadas com enzimas exógenas. Comunicata Scientiae, v5, n 4, p 361-369, 2014.
BONATO EL, ZANELLA I, SANTOS R, GASPARINI SP, MAGON L, ROSA AP, BRITTES LP. Uso de enzimas em dietas contendo níveis crescentes de farelo de arroz integral para frangos de corte. Ciência Rural, v.34, n.2, p.511-516, 2004.
CARVALHO JCC, BERTECHINI AG, FASSANI EJ, RODRIGUES PB, PEREIRA RAN. Desempenho e características de carcaça de frangos de corte alimentados com dietas à base de milho e farelo de soja suplementadas com complexos enzimáticos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.2, p.292-298, 2009.
DALÓLIO FS, MOREIRA J, VAZ DP, ALBINO LFT, VALADARES LR, PIRES AV, PINHEIRO SRF. Enzimas exógenas em dietas para frangos de corte. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.17, n.2, p.149-161, 2016.
FRANK R, NUNES RV, SCHONE RA, PARRA AP, CASTILHA LD. Desempenho e parâmetros intestinais de frangos Label Rouge recebendo silagem de grãos úmidos de milho. Revista Ciência Agronômica, v.47, n.4, p.761-769, 2016.
GERON LJV, COSTA FG, MORAES KJS, OLIVEIRA EM, GOMES RD, PEREIRA SR, SILVA AP, CRUZ C, PELICIA K. Consumo, desempenho e rendimento de carcaça de frangos de corte alimentados com rações contendo raspa de mandioca residual desidratada. v.72, n.4, p.304-310, 2015.
HELLMEISTER FILHO P. Efeitos de fatores genéticos e do sistema de criação sobre o desempenho e o rendimento de carcaça de frangos tipo caipira. Tese (doutorado em Agronomia). Piracicaba, SP: ESALQ, 2003. 77p.
HUMANE FARM ANIMAL CARE. CHICKENS, Herndon VA; 2009. In: http://certifiedhumane.org/wp-content/uploads/pdfs/Std09.Chickens.2J.pdf.
IGNACIO A, CARLOS A, LUOIS A, HEBEL P. Nutritional and toxicological evaluation of earthworm (Eisenia foetida) meal as a protein source for animal feed. Animal Feed Science and Technology, v.42, p.165-172, 1993.
JAYARAMAN S, THANGAVEL G, KURIAN H, MANI R, MUKKALIL R, CHIRAKKAL H. Bacillus subtilis PB6 improves intestinal health of broiler chickens challenged with Clostridium perfringes - induced necrotic enteritis. Poultry Science, v.92, n.2, p.370-374, 2013.
MAIORKA A, BOLELI IC, MACARI M. Desenvolvimento E Reparo Da Mucosa Intestinal. In: MACARI M, FURLAN RL, GONZALES E. Fisiologia aviária aplicada a frangos de corte. 2nd ed. Jaboticabal: Funep/Unesp; 2002. p.113-124.
MAVROMICHALIS I. Mixed or single enzymes for non-starch carbohydrates?. 2012. In: http://www.allaboutfeed.net/Feed-Additives/Articles/2012/11/Mixed-or-single-enzymes-for-non-starch-carbohydrates-1494289W/
MENEGHETTI C. Associação de enzimas em rações para frangos de corte. Lavras: Universidade Federal de Lavras (Doutorado em Zootecnia). UFLA, MG, 2013. 93p.
OLIVEIRA AA, GOMES AVC, OLIVEIRA GR, LIMA MF, DIAS GEA, AGOSTINHO TSP, SOUSA FDR, LIMA CAR. Desempenho e características da carcaça de frangos de corte alimentados com rações de diferentes formas físicas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.40, n.11, p. 2450-2455, 2011.
PUCCI LEA, RODRIGUES PB, BERTECHINI AG, NASCIMENTO GAJ, LIMA RR, SILVA LR. Forma física, suplementação enzimática e nível nutricional de rações para frangos de corte na fase inicial: desempenho e digestibilidade dos nutrientes. Revista Brasileira de Zootecnia, v.39, n. 6, p.1271-1279, 2010.
RAVINDRAN V. Feed enzymes: The science, practice, and metabolic realities. Journal Applied of Poultry Research, v.22, n.3, p. 628-636, 2013
ROSTAGNO HS. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 3 ed. Viçosa: UFV / DZO; 2011. 252p.
SAKOMURA NK, ROSTAGNO HS. Métodos de pesquisa em nutrição de monogástricos. 1st ed. Jaboticabal: FUNEP; 2007. 283 p.
SILVA MA, PESSOTTIL BMS, ZANINI SF, COLNAGOLL GL, NUNES LC, RODRIGUES MRA, FERREIRA L. Óleo essencial de aroeira-vermelha como aditivo na ração de frangos de corte. Ciência Rural, v. 41, n.4, p. 676-681, 2011.
SILVA MTP, VELOSO RC, PIRES AV, TORRES FILHO RA, PINHEIRO SRF, WINKELSTROTER, LK, BARROS FJM, SENNA JAB. Desempenho e características de carcaça de três genótipos comerciais de frangos de corte alimentados com diferentes dietas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.69, n.5, p.1311-1318, 2017
SOLTAN MA. Influence of dietary glutamine supplementation on growth performance, small intestinal morphology, immune response and some blood parameters of broiler chickens. International Journal of Poultry Science, v.8, n.1, p.60-68, 2009.
TORRES DM, TEIXEIRA AS, RODRIGUES PB, BERTECHIN AG, FREITAS RTF, SANTOS EC. Eficiência das enzimas amilase, protease e xilanase sobre o desempenho de frangos de corte. Ciência e Agrotecnologia, v. 27, n. 6. p.1401-1408, 2003.
UNI Z, FERKET RP. Methods for early nutrition and their potential. Poultry Science v.60, n.1, p.101-111, 2017.
THORPE J, BEAL J D. VEGETABLE PROTEIN MEALS AND THE EFFECTS OF ENZYMES. IN: BEDFORD, M.R.; PARTRIDGE, G.G. (Eds) Enzymes in farm animal nutrition. 2nd ed. Wallingford: Cabi-Publishing; 2001. p. 125-144.
VARGAS RC, GRALDO A, ROCHA TC, SILVA IM, TELES SP, NOGUEIRA FS, CARVALHO CA, GONÇALVES RA. Complexo multienzimático em dietas de poedeiras comerciais. Revista de Ciências Agroveterinárias, v.16, n.1, p.61-69, 2017.

Downloads

Publicado

2018-12-31

Como Citar

Pereira, D. C. de O., Pereira, G. do V., Demattê Filho, L. C., & Melo, J. K. X. de. (2018). EVALUATION OF THE “ENZYMMIX F” PRODUCT AS AN ADDITIVE FOR BROILERS REARED IN AN ANTIBIOTIC-FREE SYSTEM. Revista Brasileira De Agropecuária Sustentável, 8(4). https://doi.org/10.21206/rbas.v8i4.3039

Edição

Seção

Artigos

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)