Macauba kernels: encouraging family farming through product development
DOI:
https://doi.org/10.21284/elo.v14i.16180Keywords:
Acrocomia aculeata, Preparation of food products, Healthy eating, Extractivism, Fundão dam, Income generationAbstract
Macauba kernels, rich in lipids, proteins, fibers and minerals, are a promising ingredient for food production. This project, a partnership between UFV, UFOP and UFMG, aimed to promote the use of this kernel among families affected by the collapse of the Fundão dam and the economic effects caused by the COVID-19 pandemic, through the preparation and dissemination of food healthy. Family farmers from Goiabeiras/MG were the target audience because they manufacture products for school lunches and because they already have the macaúba palm tree present on their properties. Cakes, cookies, cocadas and soluble extracts were developed using kernels, which were subjected to nutritional and sensorial composition analyses. The project culminated in workshops and leaflets on product development. It is believed that the sale of these products is an opportunity to generate income for those who make a living from macauba extraction.
Downloads
References
ABRANTES, Isabela Felix Rodrigues de. Desenvolvimento de doce em massa de maxixe com coco adicionado de diferentes tipos de açúcares. 2018. 43 f. Monografia (Bacharelado em Nutrição) – Centro de Educação e Saúde, Universidade Federal de Campina Grande, Paraíba, 2018.
ALMEIDA, Renata Duarte. Tecnologia para produção industrial de umbuzada. 2016. 166 f. Tese (Doutorado em Engenharia de Processos) – Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Processos, Centro de Ciência e Tecnologia, Universidade Federal de Campina Grande, Paraíba, 2016.
AMARAL, Fabiano Pereira de; BROETTO, Fernando; BATISTELLA, Cesar Benedito; JORGE, Sonia Maria Alves. Extração e caracterização qualitativa do óleo da polpa e amendoas de frutos de macaúba [Acrocomia aculeata (Jacq) Lodd. ex Mart] coletada na região de Botucatu, SP. Energia na Agricultura, v. 26, n. 1, p. 12-20, 2011.
ANVISA. Instrução Normativa (IN) N° 75, de 8 de outubro de 2020. Estabelece os requisitos técnicos para declaração da rotulagem nutricional nos alimentos embalados. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, p. 113, 2020. Disponível em: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/instrucao-normativa-in-n-75-de-8-de-outubro-de-2020-282071143. Acesso em: 11 set. 2023.
AOAC. Association of Official Analytical Chemists. Official Methods of Analysis of AOAC International. 18 ed. 4 rev. Gaithersburg: AOAC, 2011. 1505 p.
BARROS FILHO, Antônio de Azevedo. Tabela Brasileira de Composição de Alimentos – TACO. 4ª ed. rev. ampl. 2011.
BASTOS, Elaine; SABINO, Flávia Alves; NOGUEIRA, Juliana; FREITAS, Suzana; GUIMARÃES, Renata Rangel; SANTANA, Isabelle. Resíduos de Melão Amarelo em doce cremoso tipo cocada: composição centesimal e características microbiológicas e sensorial. Nutrição em Foco, v.1, p.1-616, 2019.
COIMBRA, Michelle Cardoso; JORGE, Neuza. Characterization of the pulp and kernel oils from Syagrus oleracea, Syagrus romanzoffiana and Acrocomia aculeata. Journal of Food Science, v. 76, n. 8, p. C1156-C1161, 2011b.
COIMBRA, Michelle Cardoso; JORGE, Neuza. Composition of guariroba (Syagrus oleracea), jerivá (Syagrus romanzoffiana) and macaúba (Acrocomia aculeata) palm fruits. Food Research International, v. 44, n. 7, p. 2139-2142, 2011a.
COLOMBO, Carlos Augusto; BERTON, Luiz Henrique Chorfi; DIAZ, Brenda Gabriela; FERRARI, Roseli Aparecida. Macauba: a promising tropical palm for the production of vegetable oil. Oilseeds & Fats Crops and Lipids, v. 25, n. 1, p. 1-9, 2018.
HIANE, Priscila Alves; BALDASSO, Paulo Aparecido; MARANGONI, Sérgio; MACEDO, Maria Lígia. Chemical and nutritional evaluation of kernels of bocaiuva, Acrocomia aculeata (JACQ) LODD. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 3, p. 683-689, 2006.
KOPPER, Ângela Cristina; SARAVIA, Ana Paola Kin; RIBANI, Rosemary Hoffmann; LORENZI, Gisele Maria Amim Caldas. Utilização tecnológica da farinha de bocaiuva na elaboração de biscoitos tipo cookie. Alimentos e Nutrição, v. 20, n. 3, p. 463-470, 2009.
LIEB, Vêronica; SCHEX, Roland; ESQUIVEL, Patricia; JIMÉNEZ, Victor; CARLE, Reinhold; STEINGASS, Christof. Fatty acids and triacylglycerols in the mesocarp and kernel oils of maturing Costa Rican Acrocomia aculeata. NFS Journal, v. 14-15, p. 6-3, 2019.
MORAIS, Eliane Carvalho; PATIAS, Samira Grabielle Oliveira; COSTA, Erika Silva; SANDRINI, Dayane de Oliveira; PICANÇO, Nágela Farias Magave; FARIA, Rozilaine Pelegrine Gomes de. Elaboração de cupcake adicionado de farinha de fibra de caju: caracterização físico-química e sensorial. Brazilian Journal of Food Research, v. 9, n. 2, p. 1-14, 2018.
NOGUEIRA, Souza Lucas; VIEIRA, Joyce Thalita Francelino; VIROLI, Sérgio Luis Melo. Elaboração de uma barra de cereais contendo amêndoa de macaúba: uma alternativa econômica para a agricultura familiar. In: 64º Reunião Anual da SBPC, São Luís. Anais [...]. São Luís: Universidade Federal do Maranhão, p. 10127, 2012.
NUNES, Emerson de Freitas. Os impactos do rompimento da barragem de fundão no município de Mariana, MG. 2019. 65 f. Monografia (Ciências Econômicas) – Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, 2019.
PEDROSO, Maria Thereza Macedo; CORCIOLI, Graciella; FOGUESATTO, Cristian. A crise do Coronavírus e o agricultor familiar produtor de hortaliças. Gestão e Sociedade, v. 14, n. 39, p. 3740-3749, 2020.
RAMOS, Ana Flávia; MENDES, Gabriela da Rocha Lemos; CRUZ, Renato Souza; SILVA, Fabiane Neves; CAMILLOTO, Geany Peruch; SOUZA, Handrey Fernandes de; LIMA, Julna Pinto de; PAIVA, Caroline Liboreiro; BRANDI, Igor Viana. Desenvolvimento de bolos com farinha de amêndoa de baru: composição química e suas correlações com análise do perfil de textura. British Food Journal, v. 125, n. 4, p. 1206-1216, 2023.
RIBEIRO, Emanuelle Lima. Elaboração, análise centesimal e sensorial de cocada de tucum (Bactris setosa Mart.). 2022. Monografia (Graduação em Nutrição) – Universidade Federal do Maranhão, São Luiz, 2022.
RÍO, José Carlos del; EVARISTO, Anderson Barbosa; MARQUES, Gisela; MARTÍN-RAMOS, Pablo; MARTÍN-GIL, Jesus; GUTIERRÉZ, Ana. Chemical composition and thermal behavior of the pulp and kernel oils from macauba palm (Acrocomia aculeata) fruit. Industrial Crops and Products, v. 84, p. 294-304, 2016.
SILVA, Jaqueline dos Santos. Avaliação da composição centesimal de cocada enriquecida com pectina do albedo do maracujá nos sabores maracujá e abacaxi com hortelã. In: VII CONNEPI – Congresso Norte Nordeste de Pesquisa e Inovação, 2012, Palmas. Anais [...]. Palmas: Instituto Federal do Tocantins, 2012.
VIEIRA, Paloma Annes Zem; SCHEIDT, Roberta Fraciele; SANTOS, Mirelly Marques Romeiro; CANDIDO, Camila Jordão; SANTOS, Elisvânia Freitas dos; NOVELLO, Daiana. Cupcakes adicionados de farinha de bocaiúva: caracterização físico-química e avaliação sensorial entre crianças. Revista da Universidade Vale do Rio Verde, v. 15, n. 2, p. 501-513, 2017.
Downloads
Published
Versions
- 2025-02-20 (2)
- 2025-01-13 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista ELO – Diálogos em Extensão

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
A. Authors grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License which allows the sharing of work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
B. Authors are authorized to take additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (e.g. publish in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
C. The journal holds the right to make format, orthographic and grammatical changes in the article to ensure the language standards, respecting the author’s style as well.
D. The opinions expressed by the authors are of their exclusive responsibility.