Extension and social impact: project “Training of women in vulnerable situations as a strategy for generating income and social inclusion”
DOI:
https://doi.org/10.21284/elo.v13i.18891Keywords:
Professional training, Social contribution, University extension, Vulnerable womenAbstract
Social vulnerability is a situation faced by a large part of the Brazilian population, especially women, therefore, actions are necessary to help overcome this scenario, such as training courses. In this context, in 2023, the project “Training women in situations of social vulnerability as a strategy for generating income and social inclusion” was carried out at IFPA's Cametá Campus, which aimed to professionally qualify women in situations of vulnerability . Therefore, this article presents the experience of the project. The training took place through theoretical-practical workshops that benefited 82 women, in good practices in food handling, production of sweets, jellies, soap and soap, in addition to marketing strategies, encouraging female entrepreneurship. In addition to the benefits to the community, the project contributed to student training, stimulating professional development and critical thinking.
Downloads
References
ANVISA. Boas práticas para serviços de alimentação. ANVISA: Brasília, 2015.
BRASIL, Nações Unidas. Objetivos de Desenvolvimento Sustentável. Disponível em: https://brasil.un.org/pt-br/sdgs. Acesso em 16 maio 2024.
CONIF - Conselho Nacional das Instituições Federais de Educação profissional e Tecnológica. Extensão Tecnológica - Rede Federal de Educação Profissional, Científica e Tecnológica. Cuiabá (MT): CONIF/IFMT, 2013.
COSTA, Vânia Medianeira Flores; STÉDILE, Letícia; GIULIANI, Alex Fabiano; SCHLEDER, Marcus V. N. Transformando vidas: geração de trabalho e renda para mulheres em situação de vulnerabilidade social. In: Seminário de Extensão Universitária da Região Sul, 35, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: UNILA, p.1548-1553, 2017.
COSTA, Vânia Medianeira Flores; SANTOS, Rita de Cássia Trindade; BIANCHIM, Bruna Vargas; STÉDILE, Letícia. Geração de renda e inclusão social: o projeto “Transformando vidas”. Revista Ciência em Extensão, v. 15, n. 1, p. 3-19, 2019.
DIAS, Maria dos Anjos Corrêa; DIAS, Odenira Corrêa; ARAUJO, Simone Aparecida Almeida; SOUSA, Fagner Freires de. Development, quality and acceptance of fine liqueurs from sociobiodiversity fruit. Natural Resources, v. 13, n. 3, p. 15-25, 2023.
ECKERT, Cordula. Orientações para elaboração de sistematização de experiências. Porto Alegre: EMATER/RS-ASCAR, 2008.
FERNANDES, Thiago; MENDES JÚNIOR, José Murilo; SÁ, Antônia Fabiana da Costa; OLIVEIRAS, Vanessa Rodrigues de. Fabricação artesanal de sabão caseiro a partir do reuso do óleo de cozinha como forma de renda extra e incentivo a formação de empreendimentos familiares. Raízes e Rumos, v. 7, n. 1, p. 37-48, 2019.
FORPROEX - Fórum de Pró-Reitores de Extensão das Universidades Públicas Brasileiras. Política Nacional de Extensão Universitária. Manaus: FORPROEX, 2012.
HOLLIDAY, Oscar Jara. Para sistematizar experiências. Brasília: MMA, 2006.
IFPA. Apresentação PROEX. Disponível em: https://proex.ifpa.edu.br/component/content/article?id=203. Acesso em 22 maio 2024.
MATTIA, Adilene Alvares; DOMINGUES, Janaína; BECKER, Lara Luiza Borges; CUNHA, Luciane Orlandini. A gastronomia como ferramenta de transformação social: estudo de caso do projeto co[m]feito. Extensão Tecnológica, v.7, n. 14, p. 170-187, 2020.
MIOR, Luiz Carlos; GUIVANT, Júlia S. Redes sócio-técnicas: uma nova abordagem para o estudo dos processos de mudança social e desenvolvimento rural. In: GUIVANT, Júlia; SHEIBE, Luiz Fernando; ASSMANN, Selvino. Desenvolvimento e conflitos no ambiente rural. Florianópolis: Insular, 2005.
OLIVEIRA, Josielma Jesus dos Santos de; SILVA, Marciana Benevides; SOUZA, Valdinei Santos. Produção de sabão caseiro: uma proposta economicamente viável e ambientalmente amigável. IFBaiano: Santa Inês, 2021.
ROCHA, Betty Nogueira; CURI, Rodrigo Luis Comini; MARGUTI, Bárbara Oliveira; COSTA, Marco Aurélio. A Dimensão de gênero no Índice de Vulnerabilidade Social (IVS): alguns apontamentos teóricos e analíticos. Boletim regional, urbano e ambiental do IPEA, v.16, p.83-92, 2017.
SALES, Camila Fernanda de Moraes; SANTOS, Marinna Beatriz Brito dos. Os impactos sociais dos projetos de extensão universitária: projeto de extensão Rede de proteção à mulher. 2023. 33f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Direito) – Universidade Potiguar, Natal, 2023.
SEN, Amartya. Desenvolvimento com a liberdade. São Paulo: Companhia das Letras, 2000.
SILVA, Georgia Maria Ramos; LUCAS, Maria Eduarda do Nascimento; COSTA, Anderson de Souza; MOTA, Isadora Machado; COSTA, Eveline de Alencar; CARNEIRO, Alessandra Pinheiro de Goes. Projeto doçura que agrega e economia solidária: capacitação de mulheres para empreendedorismo e transformação social. Encontros Universitários da UFC, v.7, n.7, 2019.
SILVEIRA, Celso Valente. Doces e geleias: fábrica e comércio. Disponível em: https://meishop.com.br/dicasmei/dicas/planejamento-estrategico/doces-e-geleias-fabrica-e-comercio/. Acesso em: 04 jun. 2023.
SOUSA, Fagner Freires; MAGALHÃES, Tamires da Silva; ANDRADE, Josiele Pantoja; LISBOA, Giovani Guimarães; CASTRO, Eliane Maciel; BARROSO, João Marcos Lopes; MACIEL, Karoline Wanzeler; LEÃO, Renato Gonçalves. Aproveitamento de óleo para produção de sabão. Cametá: IFPA, 2023a. 23p.
SOUSA, Fagner Freires; MAGALHÃES, Tamires da Silva; ANDRADE, Josiele Pantoja; CASTRO, Eliane Maciel; BARROSO, João Marcos Lopes; MACIEL, Karoline Wanzeler; LEÃO, Renato Gonçalves. Boas práticas na manipulação de alimentos. Cametá: IFPA, 2023b. 27p.
SOUSA, Fagner Freires; MAGALHÃES, Tamires da Silva; ANDRADE, Josiele Pantoja; LISBOA, Giovani Guimarães; CASTRO, Eliane Maciel; BARROSO, João Marcos Lopes; MACIEL, Karoline Wanzeler; LEÃO, Renato Gonçalves. Produção de doces e geleias de frutas. Cametá: IFPA, 2023c. 29p.
SOUSA, Fagner Freires; MAGALHÃES, Tamires da Silva; ANDRADE, Josiele Pantoja; LISBOA, Giovani Guimarães; CASTRO, Eliane Maciel; BARROSO, João Marcos Lopes; MACIEL, Karoline Wanzeler; LEÃO, Renato Gonçalves. Produção de licores de frutas. Cametá: IFPA, 2023d. 26p.
TEIXEIRA, Luciano José Quintão; SIMÕES, Lívia de Souza; ROCHA, Carolina Tatagiba da; SARAIVA, Sérgio Henriques; JUNQUEIRA, Mateus da Silva. Tecnologia, composição e processamento de licores. Enciclopédia Biosfera, v. 7, n.12, p.1-17, 2011.
UN WOMEN. Gender equality: women’s rights in review 25 years after Beijing. United States: Influence Graphics, 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Revista ELO – Diálogos em Extensão
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
A. Authors grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License which allows the sharing of work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
B. Authors are authorized to take additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (e.g. publish in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
C. The journal holds the right to make format, orthographic and grammatical changes in the article to ensure the language standards, respecting the author’s style as well.
D. The opinions expressed by the authors are of their exclusive responsibility.