Management and production of clonal cocoa seedlings (Theobroma cacao L.,): a workshop of the Chocolate School

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21284/elo.v14i.19262

Keywords:

Grafting, Composting, Curricularization of extension

Abstract

Due to the increase in the value of cocoa beans on the market, the demand for cocoa seedlings has grown significantly, driving the formation of plantations. In order to produce quality clonal seedlings, it is important to consider several factors, such as genetic material, substrate and grafting technique. The aim of this study was to hold a workshop on the production of clonal cocoa (Theobroma cacao L.) seedlings with agronomy students from the São Lucas University in Ji-Paraná, RO. During the workshop, participants were organized into groups, integrating theory and practice in a dynamic and interactive way, ensuring active participation and assimilation of content. Participants were given a script for monitoring the activities, which made it possible to apply the methodology in the pre-established order. At the end of the workshop, it was possible to see how important the training had been for both the proponents and the participants.

Downloads

References

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento – Mapa. Lei Nº 10.711, de 5 de agosto de 2003. Dispõe sobre o Sistema Nacional de Sementes e Mudas e dá outras providências. Brasília, DF: Mapa, 2003.

CHEPOTE, Rafael Edgardo. Efeito do composto da casca do fruto do cacau no crescimento e produção do cacaueiro. Agrotrópica, [s.l.] v. 15, n. 1, p. 1-8, 2003.

JAIMEZ, Ramon. E.; BARRAGAN, Luigy; FERNÁNDEZ-NIÑO, Miguel; WESSJOHANN, Ludger A.; CEDEÑO-GARCIA, George; CANTOS, Ignacio Sotomayor; ARTEAGA, Francisco. Theobroma cacao L. cultivar CCN 51: a comprehensive review on origin, genetics, sensory properties, production dynamics, and physiological aspects. PeerJ, [s.l.], p. 1-23, 2022.

PRODUTOR do estado de Rondônia é finalista no IV Concurso de Qualidade de Cacau do Brasil. Agência Sebrae de Notícias – ASN –, Rondônia, 11 out. 2022. Disponível em: https://ro.agenciasebrae.com.br/economia-e-politica/produtor-do-estado-de-rondonia-e-finalista-no-iv-concurso-de-qualidade-de-cacau-do-brasil/#:~:text=Atualmente%20a%20planta%C3%A7%C3%A3o%20conta%20com. Acesso em: 21 jun. 2024.

SANTOS, Vinicius Silva; ALVES, Rafael Moysés; MELO, Gerlane Freitas; MARTINS FILHO, Sebastião. Uso de diferentes substratos na produção de mudas de cupuaçuzeiro. Enciclopédia Biosfera, [s.l.], v. 10, n. 18, p. 2941-2953, 2014.

SANTOS, Adriana Conceição. Resíduo de cogumelo no crescimento e nutrição de mudas de cacau. 2019.

SENAR. Serviço Nacional de Aprendizagem Rural. Cacau: produção, manejo e colheita. Brasília, DF: Senar, 2018.

SILVA, B. M.; FERNANDES, T. F. S.; MACIEL, G. P.; PEREIRA, W. C. Análise da produção de cacau: detecção de características dos principais polos produtores do estado do Pará com modelo de shift-share. In: Congresso Internacional das Ciências Agrárias, 2., 2018, Natal. Anais [...]. Natal: 2018.

SODRÉ, George Andrade; MARROCOS, Paulo Cesar Lima. Manual da produção vegetativa de mudas de cacaueiro. Ilhéus: Editus, p. 46, 2009.

VIEIRA, Elaine; VOLQUIND, Léa. Oficinas de ensino: O quê? Por quê? Como. 4ª Ed. Porto Alegre: Edipucrs, 2002.

ZORZETO, Thais Queiroz. Caracterização física e química de substratos para plantas e sua avaliação no rendimento do morangueiro (Fragaria X ananasse Duch). 2011. 110 f. Dissertação (Mestrado em Recursos Agroambientais) – Programa de Pós-Graduação em Agronomia Tropical e Subtropical, Instituto Agronômico de Campinas, São Paulo, 2011.

Published

2025-03-21

How to Cite

FARIAS, L. de O., MATOS, L. dos S., SANTOLIN, G. O., FARIAS, K. G., NEIMOG, W. S., MORAES, J. V. F. de, PEREIRA, H. A., & MENDONÇA, A. P. (2025). Management and production of clonal cocoa seedlings (Theobroma cacao L.,): a workshop of the Chocolate School. Revista ELO – Diálogos Em Extensão, 14. https://doi.org/10.21284/elo.v14i.19262

Issue

Section

Relatos de Experiência

Most read articles by the same author(s)