DEMAND OF VEGETABLE PROTEIN: POTENTIALITIES AND DIFFERENTIAL OF MACAÚBA BRANS (REVIEW)

Authors

  • Salvador Carlos Grande University of Minas Gerais
  • Érika Cristina Cren University of Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.18540/jcecvl2iss3pp190-214

Keywords:

Brans of macaúba, Agro-industrial waste, Vegetable proteins.

Abstract

Some of the challenges of sustainable development aim to meet the needs of the population growth, as the demand for food and renewable fuels. Concomitantly, the inef iciency of agro industrial production processes results in huge waste and underutilization of this potential in dif erent raw materials. Many waste generated in the production chain and food processing plants are still a source of protein, fiber and carbohydrates, however, this potential nutritional status is little used for human consumption, and most of the times, intended for animal feed or production of fertilizers. In this sense, this review aims to point out not only the nutritional potential, with respect to the composition of proteins associated with the waste generated in processing oilseeds, highlighting the of macaúba fruits but also provide technological strategies for recovery of proteins in waste, in order to make them available in a sustainable way.

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Author Biographies

Salvador Carlos Grande, University of Minas Gerais

Possui graduação pela Faculdade de Engenharia, Universidade Eduardo Mondlane, Moçambique (2005). Atualmente é doutorando no Departamento de Engenharia Química da UFMG e Técnico do Direcçao Provincial de Indústria e Comércio de Sofala.

Érika Cristina Cren, University of Minas Gerais

http://lattes.cnpq.br/2263515691905219

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2002), mestrado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2005) e doutorado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2009). Atualmente é Professor Adjunto do Departamento de Engenharia Química / DEQ da Escola de Engenharia da Universidade Federal de Minas Gerais - EE/UFMG. Tem experiência na área de Engenharia, Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Engenharia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: Processos de adsorção, extração, separação e purificação de biocompostos, resinas de troca iônica, sistemas graxos, equilíbrio sólido-líquido. Atualmente também atua na área de biotecnologia. (Texto informado pelo autor)

Published

2016-10-26

How to Cite

Grande, S. C., & Cren, Érika C. (2016). DEMAND OF VEGETABLE PROTEIN: POTENTIALITIES AND DIFFERENTIAL OF MACAÚBA BRANS (REVIEW). The Journal of Engineering and Exact Sciences, 2(3), 190–214. https://doi.org/10.18540/jcecvl2iss3pp190-214

Issue

Section

Reviews