IMPACTS OF THE PANDEMIC ON HOTELS

A STUDY ON PROTOCOLS AND CHALLENGES TO SUSTAINABILITY POLICIES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31423/oikos.v33i2.15167

Keywords:

Pandemia, Protocolo, Covid-19, Sustentabilidade

Abstract

This article aims to understand, from the perspective of managers, the impacts of the Covid-19 pandemic on the hotel sector in terms of sanitary protocols and sustainability policies. The methodology followed a qualitative perspective, with a literature review on topics such as: sustainability, hotel sanitary protocols and impacts of the pandemic on hotels. At the same time, an exploratory study was carried out during the Covid-19 pandemic period, in order to know the sanitary protocols and sustainability policies of 30 hotel chains operating in Brazil. Subsequently, a survey of resorts in different tourist regions in Brazil and interviews with managers were carried out. The study revealed that sustainability policies suffered some impact during the pandemic period, noting that environmental sustainability was strongly compromised especially by the increase in the consumption of disposables, however, the social dimension had an increase with the increase in the purchase of local products.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Mariana Pires Vidal Lopez, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ

Doutora em Administração e Turismo - Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI. Professora do Instituto de Ciências Sociais Aplicadas - ICSA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ. e-mail: marividal@gmail.com

Patrícia Oliveira de Freitas, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ

Doutora em Educação pela Universidade Federal Fluminense – UFF, RJ, professora associada do Instituto de Ciências Sociais Aplicadas, ICSA da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ, Seropédica. RJ, Brasil. ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4309-2684. E-mail: pfreitas@ufrrj.br

Sandra Martins Lohn Vargas, Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC)

Doutora em Adminsitração e Turismo pela Universidade do Vale do Itajaí. Professora do Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC). ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6551-5740. e-mail: sandrabiblio@hotmail.com

References

AAKER, David; KUMAR, Viswanathan; DAY, Georgel. Marketing Research, 7th Edition. John Wiley & Sons, Inc. New York, 2001.

ALKMIM, Edson Bastosde. Conscientização ambiental e a percepção da comunidade sobre a coleta seletiva na Cidade Universitária da UFRJ. 2015. 150 f. Dissertação (Mestrado de Engenharia Urbana) - Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2015.

ALONSO-ALMEIDA, Maria-del-Mar; FERNÁNDEZ ROBIN, Cristóbal; PEDROCHE, Maria Soledad; ASTORGA, Paulina Santander. Revisiting green practices in the hotel industry: A comparison between mature and emerging destinations. Journal of Cleaner Production, n.140, p. 1415-1428, 2017.

BENI, Mário Carlos. C. Turismo e COVID-19: algumas reflexões. Rosa dos Ventos - Turismo e Hospitalidade, v.12, n.3, p.1-23, jul./set. 2020.

BRASIL. Ministério do Meio Ambiente. A política dos 5 R's. 2018. Disponível em: http://www.mma.gov.br/comunicacao/item/9410. Acesso em: mar. 2021.

BRASIL. Ministério do Turismo. Meios de hospedagem. 2020. Disponível em: http://www.turismo.gov.br/seloresponsavel/segmento/meios-de-hospedagem.php. Acesso em: 12 jul. 2021.

BRASIL. Ministério do Turismo. Ministro do turismo debate a promoção do turismo no Brasil com embaixadores e cônsules. 2021. Disponível em: https://www.gov.br/turismo/pt-br/assuntos/noticias/ministro-do-turismo-debate-a-promocao-do-turismo-no-brasil-com-embaixadores-e-consules. Acesso em: 23 jul.2021.

BRAZTOA. Associação Brasileira das Operadoras de Turismo. Setor hoteleiro vê queda de ocupação no carnaval e faz projeção para 2021. 2020. Disponível em: https://www.braztoa.com.br/. Acesso em: 10 abr. 2021.

CINGOSKI, Vlatko; PETREVSKA, Biljana. Making hotels more energy efficient: the managerial perception. Economic Research-Ekonomska Istraživanja, 31 (1), p. 87-101, 2018.

CMMAD. Comissão Mundial Sobre Meio Ambiente e Desenvolvimento. Nosso futuro comum. Rio de Janeiro: Fundação Getúlio Vargas, 1991.

DELGADO, Gabriela Neves; ROCHA, Ana Luísa Gonçalves. Um retrato do mundo do trabalho na pandemia em cinco paradoxos. Revista Direito.UnB, v. 4, n. 2, p. 16-34, mai./ago., 2020.

ELKINGTON, John. Enter the triple bottom lin. 2004. Disponível em: https://www.johnelkington.com/archive/TBL-elkington-chapter.pdf.

FEIL, Alexandre André; SCHEREIBER, Dusan. Sustentabilidade e desenvolvimento sustentável: desvendando as sobreposições e alcances de seus significados. Cad. EBAPE.BR, v. 14, n. 3, 2017.

FERREL, O. C; FRAEDRICH, John.; FERREL, Linda. Ética empresarial: dilemas, tomadas de decisões e casos. Rio de Janeiro: Reichmann & Affonso, 2001.

FONTOURA, Leandro Martins; LUSBY, Carolina; ROMAGOSA, Franceso. Post-covid-19 tourism: perspectives for sustainable tourism in Brazil, USA and Spain. Observatório de Inovação do Turismo: Revista Acadêmica, v.14, n. Especial, dez. 2020.

FUNDAÇÃO GETULIO VARGAS. Impacto econômico do COVID-19: propostas para o turismo. 2. ed. Rio de Janeiro: FGV Projetos, 2020.

GARCIA, Denise Schmitt Siqueira; GARCIA, Heloise Siqueira; CRUZ, Paulo Márcio. Dimensão social da sustentabilidade e a pandemia da Covid-19: uma análise das desigualdades sociais. Revista Direito Administrativo, v. 280, n. 1, p. 207-231, jan./abr. 2021.

GIL, Antônio Carlos. Métodos e Técnicas de pesquisa social. 6.ed. São Paulo: Atlas, 2008.

GOLINI, Ruggero; LONGONI, Annachiara; CAGLIANO, Raffaella. Developing sustainability in global manufacturing networks: The role of site competence on sustainability performance. International Journal of Production Economics, n.147, p. 448-459,. 2014.

GÖSSLING, Stefan; SCOTT, Daniel; HALL, Michael. Pandemics, tourism and global change: a rapid assessment of COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 20 (1), 2020.

HAESBAERT, Rogério. Reflexões geográficas em tempos de pandemia. Espaço e Economia, v.18, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.4000/espacoeconomia.11826. Acesso em: 25 jul. 2022.

IRVING, Marta de Azevedo; COELHO, André Meyer; ARRUDA, Thaiane Oliveira. Turismos, sustentabilidades e pandemias: Incertezas e caminhos possíveis para planejamento turístico no horizonte da Agenda 2030. Observatório de Inovação do Turismo: Revista Acadêmica, v. 16, n° Especial, dez. 2020.

KULARATNE, Thamarasi; WILSON, Clevo; MÅNSSON, Jonas; HOANG, Viet Negu; LEE, Boon. Do environmentally sustainable practices make hotels more efficient? A study of major hotels in Sri Lanka. Tourism Management, 71, 213-225, 2019.

MECCA, Marlei Salete; GEDOZ, Maria Gorete do Amaral. Covid-19: reflexos no turismo. Rosa dos Ventos - Turismo e Hospitalidade, v.12, n.3 (especial Covid19), p.1-5, jul/set, 2020.

OPINION BOX. Impacto nos hábitos de compra e consumo: como a pandemia impactou os turistas, os viajantes e as empresas do setor. 22 ed. ago 2020. Disponível em: https://materiais.opinionbox.com/pesquisa-coronavirus. Acesso em: 10 abr. 2022.

RADTKE, Manoela Lawall; BROCK, Ana Luíza; OSTERMANN, Cristina; ALMEIDA, Stefânia Ordovás de. Efeitos da Covid-19 nos comportamentos de descarte do consumidor e cenários de negócios futuros. Revista Gestão Organizacional, Chapecó, v. 14, n. 1, p. 294-315, jan./abr. 2021.

FERNANDEZ ROBIN, Cristobal; CEA VALENCIA, Jorge; JANETT MUÑOZ, Geraldini; SANTANDER ASTORGA, Paulina; YANEZ MARTÍNEZ, Diego. Attitude and behavior on hotel choice in function of the perception of sustainable practices. Tourism & Management Studies, 12 (1), 60-66, 2016.

SEGARRA-OÑA, Maria-del-Val; PEIRÓ-SIGNES, Ángel; VERMA, Rohit; MIRET-PASTOR, Luis. Does environmental certification help the economic performance of hotels? Evidence from the Spanish hotel industry. Cornell Hospitality Quarterly, 53 (3), 242-256, 2012.

SOUSA, Stella Magaly de Andrade. A reabertura da hotelaria e os protocolos de prevenção da Covid. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. 2020. Disponível em: http://cursos.ufrrj.br/grad/hotelaria/files/2020/08/Agosto-2020-Profa.-Stella.pdf>. Acesso em: 20 jul. 2022.

SOUZA, Diego de Oliveira. As dimensões da precarização do trabalho em face da pandemia de Covid-19. Trabalho, Educação e Saúde, v. 19, 2021.

TRIGO, Luiz Gonzaga Godoi. Viagens e turismo: dos cenários imaginados às realidades disruptivas. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, v. 14, n. 3, p. 1-13, 2020.

TRINDADE, Hiago. Trabalhadores no contexto de pandemia: o que dizem as notícias? Revista Direitos, trabalho e política social, Cuiabá, v. 7, n. 12, p. 137-157, jan./jun. 2021.

WTTC. Leading Global Protocols for the new normal convention: hospitality. 2020. Disponível em: https://wttc.org/Portals/0/Documents/Reports/2020/. Acesso em: 28 jul. 2022.

WTTC. Tourism: Economic Impact 2018: World. World Travel and Tourism Council: London, UK, 2018.

Published

2023-06-10

How to Cite

Lopez, M. P. V., Freitas, P. O. de, & Vargas, S. M. L. (2023). IMPACTS OF THE PANDEMIC ON HOTELS: A STUDY ON PROTOCOLS AND CHALLENGES TO SUSTAINABILITY POLICIES. Oikos: Família E Sociedade Em Debate, 33(2). https://doi.org/10.31423/oikos.v33i2.15167