ORGANIC MAIZE: CHANGES IN AMINO ACID COMPOSITION
DOI:
https://doi.org/10.21206/rbas.v8i1.479Keywords:
amino acids, ecological management, methionine, threonineAbstract
The aim of this study was to assess the bromatological quality and the content of essential amino acids in maize grains produced using two different cropping systems: organic and conventional. The experimental area was 4 hectares, divided into 2 hectares per system. In the conventional management, agrochemicals from conventional maize production were used. In the organic management, inputs permitted by the current Brazilian legislation on organic production were used. For each system, 10 plots of 9 m² each were established, from which experimental samples were harvested. The method described by Silva & Queiroz (2002) was used to determine bromatological quality. Near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) was used to quantify essential amino acids. A significant difference was found in the bromatological quality of maize grains. The conventional management provided greater crude protein content. Significant changes were also found in the following amino acids: methionine, threonine, arginine, isoleucine, leucine, valine, histidine, and phenylalanine, which showed lower levels in the organic management. The results confirm the need to determine food composition before diet formulation, since using preestablished food compositions probably leads to differences between what was formulated and what was actually given to poultry. The type of management influenced the quality of maize grains. The management of plant nutrition in the organic system should be refined to adequately supply nitrogen, thus improving bromatological and amino acid quality of the grains.Downloads
Download data is not yet available.
References
AGEHARA, S.; WARNCKE, D.D. Soil Moisture and Temperature Effectes on Nitrogen Release from Organic Nitrogen Sources. Soil Science Society of America Journal, Nutrient Management & Soil & Plant Analysis, v.69, p.1844-1855, 2005
BATISTA L.F. Avaliação nutricional da qualidade do milho para frangos de corte em goiás. Dissertação (Mestre em Zootecnia). Goiânia, GO: Escola de Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Goiás, 2016. 73p.
BENTO, L. F. Qualidade física e sanitária de grãos de milho armazenados em mato grosso. Dissertação (Mestre em Agricultura Tropical). Cuiabá, MT: Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária da Universidade Federal de Mato Grosso, 2011. 71p.
BRASIL. Presidência da República. Casa Civil. Lei n. 10.831, de 23 de dezembro de 2003. Dispõe sobre a agricultura orgânica e dá outras providências. 2003. In: http://www.presidencia.gov.br/cccivil_03/Leis/2003/L10.831.htm (acessado em 29 ago. 2016).
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento – MAPA. Instrução normativa Nº 17. 2014. In: http://www.agricultura.gov.br/arq_editor/IN-17.pdf (acessado em 29 ago. 2016).
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento – MAPA. Instrução Normativa n. 46, de 07 de outubro de 2011. Estabelece o Regulamento Técnico para os Sistemas Orgânicos de Produção Animal e Vegetal, bem como as listas de substâncias permitidas para uso nos Sistemas Orgânicos de Produção Animal e Vegetal. Diário Oficial, Brasília, 07 out. 2011. Seção 1. 32p.
BRITO, A. B.; STRINGHINI, J. H.; CRUZ, C. P. Avaliação nutricional do gérmen integral de milho para aves. Ciência Animal Brasileira, v.6, n.1, p.19-26, 2005.
CAMPANHA NACIONAL DE ABASTECIMENTO – CONAB. Acompanhamento da safra brasileira. 2016. In: http://www.conab.gov.br/OlalaCMS/uploads/arquivos/16_09_09_15_18_32_boletim_12_setembro.pdf (acessado em 03 out. 2016)
DEMATTÊ FILHO, L.C.; PEREIRA, D. C. O.; PEREIRA, G. V.; BEUTNER, C. G. Effect of an unusual source of methionine on the performance of organic chickens. Organic Agriculture, v.5, p.1-7, 2015.
HAWKESFORD, M.; HORST, W.; KICHEY, T.; LAMBERS, H.; SCHJOERRING, J.; MOLLER, I.S.; WHITE, P. Functions of macronutrients. In: MARSCHNER, H. (3 Ed) Mineral nutrition of higher plants. London Academic Press, p.135-189p, 2012.
KIEHL, E.J. Fertilizantes organominerais. Piracicaba: Edição do autor, 1993. 189p.
LIMA, G.J.M.M. Qualidade nutricional do milho: situação atual e perspectivas In: Simpósio sobre manejo e nutrição de aves e suínos.
Campinas, 2000. Anais... Campinas: CBNA, 2000. p.153-174.
MADE, J. M.; LAMBERT, R. J. Selection response for increase grain yield in two high oil maize synthetics. Indonesian Journal Science, Bogor, v.8, p.1-9, 2007.
PEREIRA, G.V.; LONGARESI, R.H.; PEREIRA, D.C.O.; HOMMA, S.K.; PINTO, D.F.P.; DEMATTÊ FILHO, L.C. Alterações no teor de proteína do milho: Efeito do manejo com implicações na nutrição das aves. Avicultura Industrial, campinas, v. 1264, p.44-47, 2017.
RIBEIRO, L. R. P. Efeitos de plantas de cobertura e da adubação nitrogenada nas frações da matéria orgânica do solo e na produtividade do milho. Dissertação (Mestre em Agronomia). Brasília, DF: Universidade de Brasília, 2016. 53p.
ROSTAGNO H.S.; ALBINO L.F.T.; DONZELE J.L. et al. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa: UFV, 2011. 252p.
SILVA, D.J.; QUEIROZ, A.C. (3 Ed) Análise de Alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa: UFV, 2002. 235p.
THEODORO, V.C.A. Caracterização de produção do café orgânico, em conversão e convencional. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia). Lavras, MG: Universidade Federal de Lavras, 2001. 214p.
TREVISOL, I.M.; Sistema imune das aves. 2016. In: http://www.aviculturaindustrial.com.br/imprensa/sistema-imune-das-aves/20080911-111208-3311 (acessado em 30 mai. 2017).
BATISTA L.F. Avaliação nutricional da qualidade do milho para frangos de corte em goiás. Dissertação (Mestre em Zootecnia). Goiânia, GO: Escola de Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Goiás, 2016. 73p.
BENTO, L. F. Qualidade física e sanitária de grãos de milho armazenados em mato grosso. Dissertação (Mestre em Agricultura Tropical). Cuiabá, MT: Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária da Universidade Federal de Mato Grosso, 2011. 71p.
BRASIL. Presidência da República. Casa Civil. Lei n. 10.831, de 23 de dezembro de 2003. Dispõe sobre a agricultura orgânica e dá outras providências. 2003. In: http://www.presidencia.gov.br/cccivil_03/Leis/2003/L10.831.htm (acessado em 29 ago. 2016).
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento – MAPA. Instrução normativa Nº 17. 2014. In: http://www.agricultura.gov.br/arq_editor/IN-17.pdf (acessado em 29 ago. 2016).
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento – MAPA. Instrução Normativa n. 46, de 07 de outubro de 2011. Estabelece o Regulamento Técnico para os Sistemas Orgânicos de Produção Animal e Vegetal, bem como as listas de substâncias permitidas para uso nos Sistemas Orgânicos de Produção Animal e Vegetal. Diário Oficial, Brasília, 07 out. 2011. Seção 1. 32p.
BRITO, A. B.; STRINGHINI, J. H.; CRUZ, C. P. Avaliação nutricional do gérmen integral de milho para aves. Ciência Animal Brasileira, v.6, n.1, p.19-26, 2005.
CAMPANHA NACIONAL DE ABASTECIMENTO – CONAB. Acompanhamento da safra brasileira. 2016. In: http://www.conab.gov.br/OlalaCMS/uploads/arquivos/16_09_09_15_18_32_boletim_12_setembro.pdf (acessado em 03 out. 2016)
DEMATTÊ FILHO, L.C.; PEREIRA, D. C. O.; PEREIRA, G. V.; BEUTNER, C. G. Effect of an unusual source of methionine on the performance of organic chickens. Organic Agriculture, v.5, p.1-7, 2015.
HAWKESFORD, M.; HORST, W.; KICHEY, T.; LAMBERS, H.; SCHJOERRING, J.; MOLLER, I.S.; WHITE, P. Functions of macronutrients. In: MARSCHNER, H. (3 Ed) Mineral nutrition of higher plants. London Academic Press, p.135-189p, 2012.
KIEHL, E.J. Fertilizantes organominerais. Piracicaba: Edição do autor, 1993. 189p.
LIMA, G.J.M.M. Qualidade nutricional do milho: situação atual e perspectivas In: Simpósio sobre manejo e nutrição de aves e suínos.
Campinas, 2000. Anais... Campinas: CBNA, 2000. p.153-174.
MADE, J. M.; LAMBERT, R. J. Selection response for increase grain yield in two high oil maize synthetics. Indonesian Journal Science, Bogor, v.8, p.1-9, 2007.
PEREIRA, G.V.; LONGARESI, R.H.; PEREIRA, D.C.O.; HOMMA, S.K.; PINTO, D.F.P.; DEMATTÊ FILHO, L.C. Alterações no teor de proteína do milho: Efeito do manejo com implicações na nutrição das aves. Avicultura Industrial, campinas, v. 1264, p.44-47, 2017.
RIBEIRO, L. R. P. Efeitos de plantas de cobertura e da adubação nitrogenada nas frações da matéria orgânica do solo e na produtividade do milho. Dissertação (Mestre em Agronomia). Brasília, DF: Universidade de Brasília, 2016. 53p.
ROSTAGNO H.S.; ALBINO L.F.T.; DONZELE J.L. et al. Tabelas brasileiras para aves e suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa: UFV, 2011. 252p.
SILVA, D.J.; QUEIROZ, A.C. (3 Ed) Análise de Alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa: UFV, 2002. 235p.
THEODORO, V.C.A. Caracterização de produção do café orgânico, em conversão e convencional. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia). Lavras, MG: Universidade Federal de Lavras, 2001. 214p.
TREVISOL, I.M.; Sistema imune das aves. 2016. In: http://www.aviculturaindustrial.com.br/imprensa/sistema-imune-das-aves/20080911-111208-3311 (acessado em 30 mai. 2017).
Downloads
Published
2018-06-13
How to Cite
Pereira, D. C. de O., Longaresi, R. H., Pereira, G. do V., Pinto, D. F. P., Homma, S. K., & Demattê Filho, L. C. (2018). ORGANIC MAIZE: CHANGES IN AMINO ACID COMPOSITION. Brazilian Journal of Sustainable Agriculture, 8(1). https://doi.org/10.21206/rbas.v8i1.479
Issue
Section
Artigos
License
1. Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.