Aging and care: an experience in the context of nutrition
DOI:
https://doi.org/10.21284/elo.v11i.13421Keywords:
Food and nutrition education, Health promotion, Older adults, Self careAbstract
The increase in the aged population in Brazil requires the implementation of policies that promote active and healthy aging. In this context, actions focused on healthy eating are highlighted, through Food and Nutrition Education (FNE) as prevention and self-care practices. The aim of this study was to report the contribution of Nutrition, through the EAN, in promoting self-care for healthy aging. The work was carried out from March to December 2019, with weekly FNE workshops, which were part of a nutritional care program. Thirteen older adults participated in the project, mean age of 69 years, mostly women. FNE's positive impacts on daily life were observed beyond healthy eating, as they encourage protagonism and value the participants' life trajectory.
Downloads
References
ALENCAR, Maria do Socorro da Silva; BARROS JÚNIOR, Francisco de Oliveira; CARVALHO, Cecília Maria Resende Gonçalves de. Os aportes sócio-políticos da educação nutricional na perspectiva de um envelhecimento saudável. Revista de Nutrição, v. 21, p. 369-381, 2008.
ALMEIDA, Luciene Fátima Fernandes; SOUZA, Glória Maria Moraes; RIBEIRO, Andréia Queiroz. Promoção da alimentação saudável entre idosos: experiência extensionista na cidade de Viçosa-MG. Revista ELO – Diálogos em Extensão, v. 7, n. 1, p.65-69, 2018.
BRASIL. MINISTÉRIO DA SAÚDE. SECRETARIA DE VIGILÂNCIA EM SAÚDE. DEPARTAMENTO DE ANÁLISE DE SITUAÇÃO DE SAÚDE. Plano de Ações Estratégicas para o Enfrentamento das Doenças Crônicas e Agravos Não Transmissíveis (DANT) no Brasil 2020-2030. Brasília: Ministério da Saúde; 2020. 122p.
CACHIONI, Meire; ORDONEZ, Tiago Nascimento; BATISTONI, Samila Sathler Tavares; LIMA-SILVA, Thaís. Bento. Metodologias e estratégias pedagógicas utilizadas por educadores de uma Universidade Aberta à Terceira Idade. Educação & Realidade, v. 40, n. 1, p. 81-103, 2015.
CRISCUOLO, Carolina; MONTEIRO, Maria Iolanda; TELAROLLI JÚNIOR, Rodolpho. Contribuições da Educação Alimentar e Nutricional junto a um grupo de idosos * Food and nutrition education contributions among an elderly group. Alimentos e Nutrição Araraquara, v. 23, n. 3, p. 406, 2013.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA, IBGE. Síntese de indicadores sociais: uma análise das condições de vida da população brasileira. Rio de Janeiro (RJ): Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; 2019.
MELLO, Vanessa D. de.; LAAKSONEN, David. E. Fibras na dieta: tendências atuais e benefícios à saúde na síndrome metabólica e no diabetes melito tipo 2. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia, v. 53, p. 509-518, 2009.
SCHULER, Amanda Caroline; VIEIRA, Mariluce Poerschke. Alimentação saudável e educação nutricional na terceira idade. RBONE-Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, v. 14, n. 84, p. 105-110, 2020.
SOUZA, Bruno Eduardo da Silva; CUNHA, Jerry Rosse de Medeiros da; OLIVEIRA, Maria Lucia de Azevedo; SILVEIRA, Ana Cristiana Martins; VIEIRA, Vanessa Bordin. Inportante Papel das Fribras Alimentares no Tratamento de Doenças Crônicas Não Transmissíveis. International Journal of Nutrology, v. 11, n. S 01, p. 492, 2018.
TINOCO, Layla; GONÇALVES, Ana Paula; CARDOSO, Fabiane Toste; SOUZA, Gisele Gonçalves de; NASCIMENTO, Kamila de Oliveira do; SILVA, Elga Batista da. Teores de sódio descritos na informação nutricional de produtos alimentícios de sabor doce. Corpus et Scientia, v. 9, n. 2, p. 56-68, 2013.
WORLD HEALTH ORGANIZATION. Relatório Mundial de Envelhecimento e Saúde. Genebra: WHO; 2019. 260p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista ELO – Diálogos em Extensão
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
A. Authors grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License which allows the sharing of work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
B. Authors are authorized to take additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (e.g. publish in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
C. The journal holds the right to make format, orthographic and grammatical changes in the article to ensure the language standards, respecting the author’s style as well.
D. The opinions expressed by the authors are of their exclusive responsibility.