EVALUATION OF ORGANIC SALTS ON THE PERFORMANCE OF DAIRY CROSSBRED MILKING COWS AND GROWING ANIMALS ON PASTURE

Autores

  • Rogério de Paula Lana Universidade Federal de Viçosa
  • Wallace de Castro Souza Universidade Federal de Viçosa
  • Lucas Bastos Pereira Universidade Federal de Viçosa

DOI:

https://doi.org/10.21206/rbas.v12i1.15058

Palavras-chave:

aditivo, ganho de peso, Isomix, leite

Resumo

The use of additives in ruminant diets has occurred more intensely in recent years to increase animal
performance, through changes in the ruminal microbiota. Thus, this study aimed to evaluate: 1) the use of Isomix (Iso)
and virginiamycin (Vir) in concentrate, in a 2x2 factorial (without and with 30 g of Isomix/cow/day; without and with 210
mg of virginiamycin/cow/day), on the productive performance of mixed cows on pasture; 2) the use Isomix in multiple
supplement (without and with 30 g of Isomix/animal/day), on the productive performance of pasture growing dairy mixed
animals; and 3) the use Isomix in concentrate, at an increasing level (without and with 30, 60 or 90 g of Isomix/cow/day),
on the productive performance of crossbred cows on pasture in the wet season. The work was conducted at Fazenda Boa
Vista, district of Cachoeira de Santa Cruz, Viçosa, MG, and belonging to the Federal University of Viçosa. In experiment 1,
there was no significant effect of the additives in the concentrate on milk production in cows producing 13.4 kg of milk/day
in tropical pasture during the wet season, and more production research and nutritional parameters were required under
these conditions. In experiment 2, there was an effect of Isomix on body weight gain, and therefore, the use of this additive
in multiple supplements is recommended to improve the performance of growing cattle in the wet season, depending on the
cost-benefit ratio with supplementation. In experiment 3, there was no significant effect of Isomix on the concentrate on
milk production in cows producing 6.8 kg of milk/day, with presence of calves during milking, in tropical pasture of the wet
season, but there was a tendency to increase fat, protein and lactose contents with the use of Isomix, being a possible benefit
from the use of that additive.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Rogério de Paula Lana, Universidade Federal de Viçosa

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa (1987), mestrado em Zootecnia - Departamento de Zootecnia - UFV (1991) e doutorado em Animal Science - Cornell University, Ithaca, NY, USA (1997). É professor do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Viçosa desde 1992, atualmente na classe Titular; Bolsista 1B de Produtividade em Pesquisa do CNPq; Responsável pela coordenação do Simpósio Brasileiro de Agropecuária Sustentável (SIMBRAS), editor dos anais de palestras, resumos expandidos e minicursos; Editor-chefe da Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável / Brazilian Journal of Sustainable Agriculture (RBAS / BJSA); Membro da Comissão Coordenadora do Programa de Pós-Graduação em Agroecologia (https://sites.google.com/site/posgraduacaoagroecologiaufv/) e revisor das revistas: Animal Feed Science and Technology, Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Ciência Rural, Revista Ceres e Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável. Desenvolve pesquisas relacionadas à avaliação de alimentos para animais ruminantes, exigências nutricionais, fermentação ruminal, avaliação de sistemas de formulação de rações para bovinos, eficiência de uso de nutrientes, sustentabilidade da agricultura e pecuária e agroecologia. É autor e co-autor de 359 resumos de congressos científicos, 186 artigos científicos, orientador/membro de 95 dissertações de Mestrado e 36 teses de Doutorado. É autor de três livros: 1) Sistema Viçosa de formulação de rações (2000, 2003, 2005 e 2007), 91p., com planilha de cálculo de rações; 2) Nutrição e alimentação animal (mitos e realidades) (2005 e 2007), 344p.; e 3) Respostas de animais e plantas aos nutrientes (2007, 2015), 171p.

Wallace de Castro Souza, Universidade Federal de Viçosa

Departamento de Zootecnia-UFV, Viçosa-MG

Lucas Bastos Pereira, Universidade Federal de Viçosa

Departamento de Zootecnia-UFV, Viçosa-MG

Downloads

Publicado

2022-09-30

Como Citar

Lana, R. de P., de Castro Souza, W., & Bastos Pereira, L. (2022). EVALUATION OF ORGANIC SALTS ON THE PERFORMANCE OF DAIRY CROSSBRED MILKING COWS AND GROWING ANIMALS ON PASTURE. Revista Brasileira De Agropecuária Sustentável, 12(1), 107–113. https://doi.org/10.21206/rbas.v12i1.15058

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)