Diazotrophic bacteria, yield and grain quality of wheat inoculated with Azospirillum brasilense and fertilized with basalt powder

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21206/rbas.v14i01.15848

Keywords:

Triticum aestivum, rock dust, rocking, endophytic bacteria, biological nitrogen fixation.

Abstract

Brazilian wheat (Triticum aestivum L.) is currently produced mainly with industrialized chemical fertilizers. Biological nitrogen fixation (BNF) and fertilization with basalt powder (BP) are possible alternatives for a more sustainable production. The aim of this study was to evaluate plant growth, yield, grain industrial quality and the amount of endophytic diazotrophic bacteria present in wheat grains inoculated with Azospirillum brasilense and fertilized with basalt powder. Wheat was cultivated under field conditions in the 2018/19 season with the recommended chemical fertilization (NPK) and in residual doses of 40, 80 and 160 t ha-1 of basalt powder. The plots were subdivided, being half inoculated with A. brasilense and other half fertilized with topdressing urea. Shoot dry matter production (SDM), yield, protein content and endophytic bacteria in the grains were determined. Fertilization with basalt powder, regardless of dose, associated with inoculation with A. brasilense resulted in shoot dry matter production, grain yield and protein content equal to NPK. The amount of endophytic bacteria in wheat grains is higher when A. brasilense is inoculated. Alternative fertilization of basalt powder associated with A. brasilense results in yield and grain quality similar to NPK chemical fertilization.

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Author Biographies

Marciel Redin, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul - UERGS. Unidade em Três Passos.

Docente da Universidade Estadual do Rio Grande do Sul - UERGS. Unidade em Três Passos, Rua Cipriano Barata, nº 211, Bairro Érico Veríssimo, CEP: 98600-000, Três Passos, RS, Brasil. Doutor em Ciência do Solo. 

Fernanda Hart Weber, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul - UERGS. Unidade em Três Passos.

Docente da Universidade Estadual do Rio Grande do Sul - UERGS. Unidade em Três Passos, Rua Cipriano Barata, nº 211, Bairro Érico Veríssimo, CEP: 98600-000, Três Passos, RS, Brasil.  Doutora em Tecnologia de Alimentos. 

Luiz Carlos Gutkoski , Universidade de Passo Fundo - UPF

Docente Aposentado da Universidade de Passo Fundo - UPF. Campus I, Bairro São José, CEP: 99025-030, Passo Fundo, RS, Brasil. Doutor em Tecnologia de Alimentos. 

Thaniel Carlson Writzl

Supervisor de Operações do Grupo Somar Agro. Rua Marechal Cândido Rondon, nº 1819, Bairro centro, CEP: 98915-000, Independência, RS, Brasil. Engenheiro Agrônomo.

Andersson Daniel Steffler

Linha São Pedro, nº 1200, Interior, CEP: 98670-000, Humaitá, RS, Brasil. Engenheiro Agrônomo. 

Rodrigo Josemar Seminoti Jacques, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Docente da Universidade Federal de Santa Maria, UFSM.  Centro de Ciência Rurais, Departamento de Solos, Avenida Roraima, nº 1000, Cidade Universitária, Bairro Camobi, Prédio 42, CEP: 97105-900, Santa Maria, RS, Brasil. Doutor em Ciência do Solo.

Danni Maisa da Silva, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul - UERGS. Unidade em Três Passos.

Docente da Universidade Estadual do Rio Grande do Sul - UERGS. Unidade em Três Passos, Rua Cipriano Barata, nº 211, Bairro Érico Veríssimo, CEP: 98600-000, Três Passos, RS, Brasil. Doutora em Ciência do Solo.

Published

2024-07-31

How to Cite

Canepelle, E., Redin, M., Hart Weber, F., Gutkoski , L. C., Writzl, T. C., Steffler, A. D., Seminoti Jacques, R. J., & da Silva, D. M. (2024). Diazotrophic bacteria, yield and grain quality of wheat inoculated with Azospirillum brasilense and fertilized with basalt powder . Brazilian Journal of Sustainable Agriculture, 14(01), 20–27. https://doi.org/10.21206/rbas.v14i01.15848

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